2020 е специална година в двустранните отношения между Израел и

...
2020 е специална година в двустранните отношения между Израел и
Коментари Харесай

Посланик Йорам Елрон: 30 години заедно по пътя, утъпкан от нашите предци

2020 е специфична година в двустранните връзки сред Израел и България, съобщи посланикът на Израел у нас Йорам Елрон в текст, получен от организация БГНЕС.

Посланикът отбелязва смисъла на сегашната година заради възобновяване на дипломатическите връзки сред двете страни преди 30 години. “ Но връзката сред нашите два народа е по-силна от времето, измерено в години и маркирано в дати. Това е връзка, закалена и потвърдена в историческо другарство, в нея спасяването на българските евреи през Втората международна война има преобладаваща роля. “

Посланикът не инцидентно отбелязва пред българите полагането на клетва от страна на военачалник Габриел (Габи) Ашкенази като министър на външните работи на Израел в неделя. „ Преди влизането му в политиката преди две години, той служи на израелската войска, отдава цялата си сила на защитата на Израел и доближава най-високия боен пост – шеф на Генералния щаб. Неговият сполучлив път, предан на благородна идея би бил неосъществим, в случай че животът на татко му не бе избавен от българския народ през най-кошмарната част от човешката история – Втората международна война. Да, бащата на Габи Ашкенази е български жител, оживял от Холокоста и имигрирал в Израел, след основаване на страната, дружно с още съвсем 50 000 български евреи – всички те избавени от лагерите на гибелта с помощта на куража на доста български водачи от това време, само че на първо място с помощта на неповторимия български дух, изправил се самоуверено и съумял да спре опитите български евреи да бъдат изпратени на гибел. “

Посланик Елрон отбелязва прелестното положение на връзките сред Израел и България, както и съществуването на необятно съдействие в най-различни области: политически, стопански, стратегически и културни, както и на мощни връзки сред хората. Той акцентира, че „ сферите от съвместен интерес са нововъведенията, кибер сигурността, енергетиката, опазването на здравето, земеделието, водните запаси. Туризмът е, несъмнено, главен съставен елемент в тези двустранни връзки, броят на израелците, посещаващи България всяка година е най-голям отвън Европа – към 300 000 годишно “.

„ България е измежду най-верните съдружници на Израел в Европа и отвън нея, застава зад Израел постоянно, когато сме изправени пред провокации на интернационалната сцена. Точно както в поговорката “Приятел в потребност се познава ”.

Пред лицето на епидемията с корона вируса България и Израел са в тясно съдействие и продан на информация и опит. Страните ни дружно ще излязат от това тестване по-силни и устойчиви. “

Посланикът на Израел отбелязва: “В персонален проект мога да кажа, че се усещам блажен да послужвам като дипломат в България. Изпитвам това възприятие, както поради мощното другарство сред нашите страни, по този начин и заради обстоятелството, че хората са доста сърдечни и гостоприемни, културното завещание – богато, а природата – извънредно красива.

Ние можем ясно да заявим, че през днешния ден народите на Израел и България самоуверено крачат по пътя, прокаран преди години от нашите татковци и предци. Този път е осветлен с доста оптимизъм и отлични вероятности. Нека си пожелаем връзките сред България и Израел да не престават да укрепват в идващите тридесет години и още доста след тях “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР