2019-а е годината, в която за първи път български град

...
2019-а е годината, в която за първи път български град
Коментари Харесай

Пловдив се подготвя за Европейска столица на културата

2019-а е годината, в която за първи път български град ще е Европейска столица на културата. Пловдив, който завоюва съревнованието преди 4 години, през днешния ден се приготвя за огромния откриващ уикенд - от 11 до 13 януари. Цялостната подготвеност на града за семейството е и обект на полемики в артистичните среди.

Пловдив

Пловдив все по-често попада във фокуса на международните медии. Американската телевизия CNNTravel сложи града измежду 19-те места, които предлага за посещаване през 2019-а, като показва историческите и актуалните привлекателни моменти. Над 50 изявления в влиятелни медии също показаха Пловдив като дестинация за културен туризъм, като безспорно съществена причина за този интерес е програмата Европейска столица на културата. Всеки ден нараства с по няколко метра кулата, която ще бъде център на мегасцената за откриващия театър „ Ние сме всички цветове ". Кулата ще доближи 30 метра.Тя ще бъде на няколко равнища, на които ще се осъществя спектакълът с присъединяване на изявени актьори и над 1000 доброволци. Визуален достъп от всички направления целят уредниците, тъй че допустимо най-вече хора да съпреживеят ефектното шоу. Това ще бъде единствено началото на една година с огромен културен обсег, само че и значително подозрения.

Домакинството на програмата Европейска столица на културата донесе безспорни изгоди за града и страната.

Стефан Стоянов, заместник-кмет и член на УС на Фондация „ Пловдив 2019 ": Спечелването на купата доста оказа помощ да смени в позитивна посока имиджа си като град за туризъм, като град за просвета, като град за вложения.
Водещите планове, свързани със своеобразието на града, обаче останаха на назад във времето - подлагат на критика актьори и общественици.
Емил Миразчиев, шеф на Сдружение „ Изкуство през днешния ден ": Тук е към този момент тънкият миг, ние може да споделяме, че има 300 или 3000 събития, само че тези събития би трябвало да имат някакъв подтекст, би трябвало да имат смисленост.
Гражданската сила за спасяването на кино Космос, артистични намеси на остров Адата, приобщаване на етнически смесени квартали като Столипиново, съживяването на Тютюневия град - това бяха плановете, които най-силно впечатлиха журито, избрало Пловдив през септември 2014 година Бавното осъществяване на някои от тях се дължи и на сложен разговор със притежатели и със забавянето на градоустройствените планове.

Емил Миразчиев, шеф на Сдружение „ Изкуство през днешния ден ": Имаме някаква начална точка, почват да се строят, само че това за мен е просрочен развой, който ще изиграе роля върху недоброто качество на продукта, който ще се демонстрира.

Незавършените обекти от културната инфраструктура към този момент обрисуват проблеми за някои от огромните фестивали в града. Единственият приключен обект е ремонтираният тютюнев склад, в чиито пространства ще са някои от изложбите.
Стефан Стоянов, заместник-кмет и член на УС на Фондация „ Пловдив 2019 ": Нека да дадем късмет на програмата занапред да се разгърне, занапред 2019 ще се случват най-важните неща, имаме над 350 събития, занапред ще довършваме някои от инфраструктурните планове, тук не се гоним с времето, а желаеме за създадем устойчиви модели.
В програмата през тази година вземат участие и огромните културни организации в Пловдив. Откриващият театър на 12 януари ще е на много нехарактерно място за културно събитие - на централния пловдивски бул. „ Цар Борис III Обединител ". Това основава и известни неудобства, които бяха по-видими в последните дни на предходната година. Сега трафикът остава претрупан, само че без огромни тапи. Ще забележим дали ще остане по този начин и идната седмица, когато завършва удължената ученическа почивка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР