2018 г. е почти история. Вижте кои са най-значимите събития

...
2018 г. е почти история. Вижте кои са най-значимите събития
Коментари Харесай

Дългият път на Европа към възобновяемата енергия

2018 година е съвсем история. Вижте кои са най-значимите събития и трендове от политическия и стопански живот в България и по света през последните 12 месеца в специфичната секция на Investor.bg " Икономиката през 2018 година ".

Когато през юни тази годината Европейският съюз (ЕС) гласоподава делът на възобновимите енергийни източници да бъде повишен до 32% от общия енергиен микс до 2030 година, законодателите не допускаха, че обещаните от американския президент търговски войни против главните стопански съперници на Съединени американски щати ще се окажат толкоз широкообхватни.

Ако през първите месеци на 2018 година Тръмп се беше съсредоточил върху комерсиалната атака против Европейски Съюз, то в разгара на лятото администрацията на американския президент обърна фокуса към Китай, последователно налагайки мита върху вносни артикули от азиатската страна за 250 милиарда $.

Това провокира световно прегрупиране на голям брой компании от разнообразни сфери на стопанската система. Митата засегнаха както икономическите индикатори на Китай, по този начин и тези на Съединени американски щати и останалия свят.

На фона на тези събития енергийната промишленост остана на назад във времето, отстъпвайки място на петролния протест против проповедническите речи на Тръмп за ниски цени на изкопаемото течно гориво.

Парижкото съглашение за измененията в климата от 2015 година се трансформира в отдалечен отзив, който Доналд Тръмп бързо не помни, отказвайки се от обещанията за битка с световното стопляне, като даде зелена светлина на обхванатата от разяждане въглищна промишленост.

Транспортният бранш

Решението на Европа да подтиква производството на сила от възобновими енергийни източници демонстрира пътя, който Европейски Съюз е решил да следва съгласно рамките на Парижката конвенция и концепцията за енергийно диверсифициране на неговата стопанска система, която значително зависи от външни източници.

По отношение на транспортния бранш блокът одобри в допълнение ограничаване при изкопаемите течни горива, поставяйки долна граница от 14% на количеството биогорива от второ потомство за транспортния бранш до 2030 година

Според Международната организация по енергетиката (МАЕ) етаноловото гориво, едно от най-разпространените биогорива, може да изиграе значима роля в процеса на декарбонизация на транспортния бранш.

Според изпълнителния шеф на организацията Фатих Бирол точно етаноловото гориво ще донесе нужния подтик за постигането на един по-чист превоз.

Появяват се и скептици, които виждат концепцията на Европа за тотална декарбонизация до 2050 година като една фантазия.

Енергийният специалист Стефани Сиръл се от Международния съвет за чист превоз (ICCT) твърди, че възобновимият метан, считан за най-обещаващия нисковъглероден газ сега, може да компенсира едвам 12% от плануваното общо търсене на газ в Европа до 2050 година Според нея капацитетът на този газ е доста по-ограничен спрямо този на слънчевата и вятърната сила, като привикване, направено от консултантската компания Ecofys доближава до заключението, че оптималното количество на възобновимия газ може да доближи едвам 122 милиарда куб.м до 2050 година

Според петролния анализатор от Bloomberg Джулиан Лий, в случай че се вземат под внимание данните за годишния растеж на международния автопарк, подобренията на успеваемостта на горивата, възходът на електрическите транспортни средства и на самостоятелните коли, прогнозата за потреблението на нефт до 2040 година може да се понижи до 15,9 милиарда барела годишно.

За съпоставяне, през 2016 година светът е използвал почти 24 милиарда барела нефт, демонстрират данни на Bloomberg New Energy Finance и MAE.

Особено показателно за опита на света да реализира приключена ефикасна промяна към по-чиста сила е митингът във Сан Франциско, в който взеха присъединяване хиляди жители.

Активистите излязоха по улиците, изисквайки от Вашингтон ускорение на прехода към възобновима сила, загърбване на изкопаемите горива и отбрана на най-силно засегнатите от климатичните промени страни.

Мястото на митинга не беше инцидентно – точно Калифорния е оня щат, който търпи най-бързо развиване във връзка с енергийната промяна и налагането на електрическите автомобили в рамките на Съединени американски щати.

В същото време, под въздействието на новите регулации, наложени от държавното управление в транспортния бранш от началото на годината, Китай форсира прехода към подмяна на стандартните транспортни средства с електрически.

Началото на процеса беше сложено от китайските автомобилни концерни, които получиха мощна стартова поддръжка посредством държавни дотации и защита от задграничната конкуренция.

От една страна Китай е най-големият авто пазар в света. От друга – страната разполага с голям финансов запас, с който може и съумява да подтиква автомобилния бизнес макар мощната конкуренция на интернационално равнище.

Щедрата държавна поддръжка обаче основава риск от деформиране на промишлеността, изразено най-много в вероятно свръхпроизводство.

Електромобилите са един от главните фактори в тактиката на китайския президент Си Дзинпин Made in China 2025 за модернизиране на всички промишлености в страната.

Частично или изцяло захранваните с електричество транспортни средства съставляват малко над 3% от общите продажби на коли в Китай, като не се чака този индикатор да надвиши 30% до края на идващото десетилетие.

За да се освободи от зависимостта на петрола, Пекин вкара ограничавания за всеки авто производител, бил той локален или задграничен – всеки тръст би трябвало да създава най-малко 30 хиляди електрическия автомобил годишно в случай че желае да развива своя бизнес в страната.

Правителството ще дава заеми за задграничните компании, които желаят да влагат в производството и продажбата на коли, като размерът им ще зависи от общото произвеждане и вноса на концерните.

Според МАЕ търсенето на нефт в транспортния бранш ще се усилва доникъде на идващото десетилетие макар растежа в производството и предлагането на електрически и хибридни коли.

Според организацията продажбите на електрически автомобили до 2040 година могат да доближат 300 млн. броя, което ще докара до редуциране в производството на нефт с почти 3,3 млн. барела на ден.

Основната причина съгласно МАЕ е фактът, че транспортният бранш последователно към този момент стартира да бъде изместван от други сфери в стопанската система като главен консуматор на течното изкопаемо гориво.

Прогнозите обръщат изключително внимание на нефтохимическата индустрия, въздухоплаването и тежкотоварните транспортни средства.

Идеята за тотална електрификация на световната стопанска система, която намира все по-широк отзив измежду обществеността, основава предпоставки за развиването на нови клонове в енергетиката, слагане на нови стандарти и търсене на различни енергийни източници.

Особено индикативен е градежът на слънчева електроцентрала край затворената в саркофаг руска нуклеарна електроцентрала в Чернобил, където са инсталирани 3800 слънчеви панела, произвеждащи сила, задоволителна да зареди 2000 жилището.

Новата електроцентрала стартира своя живот в миг, в който Украйна усилва внезапно вложенията в областта на възобновимите енергийни източници.

Само сред януари и септември тази година към енергийната мрежа на страната са добавени над 500 мегавата от възобновима сила.

Според изследване, направено от Европейската организация за околната среда (ЕЕА) обаче, растежът при потреблението на сила от ВЕИ се забавя основно поради възходящата консумация на стандартна сила в транспортния бранш.

Изследването на Единен европейски акт демонстрира, че делът на възобновима сила съставлява 17,4% от общия енергиен микс на Европа през 2017 година, което е с 0,4% над каузи от 2016 година

По този индикатор Стария континент изостава с към 3% от проекта за реализиране на 20-процентен дял на ВЕИ до 2020 година

„ Въпреки че Европейският съюз продължава да се придвижва към реализиране на задачата през 2020 година за съкращаване на излъчванията парникови газове и повишение на каузи на възобновимата сила, сегашният растеж на енергийно ползване би трябвало да бъде занимателен, с цел да се реализиран мечтаните резултати “, предизвестяват от организацията.

Планът планува до 2020 година силата от ВЕИ да доближи 20% от общия енергиен микс, а излъчванията парникови газове да бъдат лимитирани с 20 на 100 от равнищата през 1990 година

Според Александър Русев, представител на International Power Supply, Европа се нуждае от политика на тласъци, с цел да извърши дейно прехода към възобновима сила.

Той даде образец с Румъния, където сега се гласоподава закон за подкрепяне на семейства с до 5 хиляди евро за създаване на слънчева система за лична консумация, като финансовият тласък ще важи за първите 20 хиляди семейства. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР