2000 лева гаранция за обвиняемия за катастрофата на булевард Гоце

...
2000 лева гаранция за обвиняемия за катастрофата на булевард Гоце
Коментари Харесай

2000 лв. гаранция за шофьора, блъснал и убил момиче до спирка в София

2000 лв. гаранция за обвинения за злополуката на бул. " Гоце Делчев " в столицата, при която почина 19- годишната Виктория. Съдът пусна Валентин Иванов на независимост, тъй като е болен от епилепсия и лекарите са предложили домашно лекуване, съобщи Българска национална телевизия.

Тезата на отбраната е, че Иванов евентуално е получил епилиптичен припадък зад кормилото. Лекарите от " Пирогов " в еприкризата настояват, че няма такива данни. Новите условия пораждат и нови въпроси, в това число дали Иванов е кадърен да ръководи товарен камион.

Според епикризата, показана през днешния ден, болестта е от преди 15 години, а Иванов има брошура от 13 години. Т.е. той е бил с такова заболяване, само че дали лекарите са решили, че диагнозата и медикаментите, които приема могат да влияят върху способността му да кара е въпрос, на който ще се търси отговор.

Съдът одобри рекомендацията в епикризата обвинения да организира домашно лекуване, както и реши, че няма заплаха да извърши друго закононарушение и да се укрие. Така Иванов излиза на независимост.

Валентин Иванов резервира безмълвие при влизането си в правосъдна зала.

И пред съда на обвинения му беше очевидно мъчно да каже своя адрес, обучение, фамилно състояние и месторабота. В правосъдната зала стана ясно, че минути преди началото на делото прокуратурата е получила епикризата от " Пирогов ", в която написа, че от 15 години Валентин Иванов страда от епилепсия и приема два медикамента за нейното лекуване.

" Това е нов факт за нас, който ще бъде те първа проучен, които ще дадат отговор за механизма на ПТП. И настоящото здравословно положение, дали нещо е повлияло върху реакциите му. Като това ще бъде открито в хода на следствието ", сподели Василена Анастасова, прокурор в Софийската градска прокуратура.

Диагнозата е мотив прокуратурата да ревизира и здравното, което Иванов е дал, както когато е придобил право да получи шофьорска брошура, по този начин и когато я е възобновил през 2019-та година.

" Също в правосъдното съвещание се откри, че лицето има публикуван ТЕЛК, като ще му бъде преиздаден нов ТЕЛК с по-висок %. Това ще бъдат открити обстоятелства в хода на следствието. Всички документи ще бъдат изискани, с цел да се откри на база на какви документи му е издадена брошура, какво е било неговото настоящо здравословно положение ", сподели Василена Анастасова.

Според юриста на Иванов, неговият клиент най-вероятно е получил припадък и затова е изгубил надзор върху ръководството на товарния автомобил.

" Има обстоятелства в делото. Те са както медицински, по този начин и свидетелски показания. Очевидно на моя клиент му е прилошало по време на придвижване. И това не е негова прищявка, а се открива от разпита на очевидците, че главата му е била наклонена много надолу от естественото състояние на лидера. Има съществени болести, които допускат основаването на такава обстановка ", сподели юристът Лъчезар Таков.

В правосъдната зала стана ясно още, че тъкмо един метър преди да стъпи на тротоара Валентин Иванов опустошава 19- годишната Виктория, без да понижава скоростта се качва на тротоара и се забива в автобусната спирка.

Какви ограничавания има при епилепсия за водачите?

В разпоредба на Министерство на здравеопазването е разказано, че любителска шофьорска брошура, т.е. категория " В " може да се получи единствено при самостоятелна преценка на лекаря и в случай, че най-малко една година не е имало епилиптични пристъпи.

За професионалните категории, които са " С " и другите - каквато би трябвало да е книжката на Иванов, лекарят може да издаде здравно, в случай че няма пристъпи в интервал от 5 до 10 години и в случай че не се използват противоепилиптични медикаменти. Практика, обаче е да се заплаща таксата за здравно и то да се издава напълно официално, без действителна инспекция на здравословното положение. Така този случай повдига минимум тематиката за контрола при издаването на такива медицински.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР