2000 години след прогонването му от Рим, поетът Овидий беше

...
2000 години след прогонването му от Рим, поетът Овидий беше
Коментари Харесай

Рим реабилитира Овидий

2000 години след прогонването му от Рим, поетът Овидий беше оправдан, оповестява " Гардиън ". Общинските управляващи на Вечния град единомислещо взеха решение в четвъртък да поправят " сериозната неточност " по отношение на създателя на " Метаморфози ". Предложението идва от Движение 5 звезди. По подобен метод беше оправдан и Данте Алигиери от общинските управляващи във Флоренция през 2008 година
През 8 година от н.е. Овидий е изпратен в заточение от Октавиан Август в Томи, на мястото на днешна Констанца в Румъния. Там той прекарва 10 години до гибелта си. Учените от дълго време спорят какви са аргументите за това решение. Самият стихотворец ги отдава на “carmen et error ” - поема и неточност. Според специалистите повода е евентуално композиция от три фактора - еротичната лирика на Овидий се считала за обидна, отношението му към Октавиан - неуважително, а евентуално е бил забъркан и в незнаен за нас скандал или конспирация, показва " Гардиън ".
" Става дума за главното право на създателите да се показват свободно. Овидий е един от най-великите поети в историята на човечеството, а повода за неговото мистериозно пропъждане от Рим в никакъв случай не е документирана в аналите ", разяснява зам.-кметът на Рим Лука Бергамо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР