200 000 автомобила в България ще останат без задължителната застраховка

...
200 000 автомобила в България ще останат без задължителната застраховка
Коментари Харесай

200 000 автомобила у нас остават без гражданска отговорност

200 000 автомобила в България ще останат без наложителната застраховка " Гражданска отговорност " от този петък, 17 август.
Това излиза наяве от известие на интернет страницата на кипърското застрахователно сдружение " Олимпик ".

Припомняме, лицензът на застрахователното сдружение " Олимпик " беше лишен по-рано тази година.
Това стана дефинитивно предишния вторник, 7 август.

По данни на БНР колите у нас, които ще останат без застраховка, са към 270 000.

Изненадата пристигна, откакто при започване на месец май тази година от компанията изпратиха мнение до Комисията по финансов контрол, съгласно което то ще продължи активността по към този момент подписани контракти.

Сега се оказва обаче, че наложителните застраховки " Гражданска отговорност " ще бъдат дефинитивно прекъснати.

Шофьорите би трябвало бързо да подписват контракт с друга компанията.

Положението на тези водачи ще бъде в допълнение усложнено поради внезапния скок на наградите по наложителната застраховка, станал в края на предходната седмица. Скокът на застраховките се наложи, откакто Върховният касационен съд разшири доста кръга на лицата, които имат право на обезщетение при гибел при злополука. Това докара до нови каузи против застрахователните компании, които не се бяха подготвили за новия разход.

Прекратяването на всички полици става по силата на кипърското законодателство. Дружеството " Олимпик " има публикуван лиценз там, а по силата на европейските закони то може да открие клон в България без потребността да минава нова процедура при локалния регулатор.

" Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) активността на застрахователи от други страни от Европейски Съюз, които правят активност в България при правото на определяне. ЗК Олимпик (чрез клона си в България) прави активност точно при правото на определяне, надлежно Гаранционният фонд не изплаща компенсации вместо този осигурител, който е със седалище в Кипър ", излиза наяве от известие на Гаранционният фонд.

От него излиза наяве, че компенсациите ще би трябвало да бъдат търсени от кипърския Застрахователен фонд.

Сагата стартира на 10 май, когато КФН забрани на сдружението да подписва нови контракти и я сложи под специфичен контрол. Решението бе на база мнение на кипърското Министерство на финансите, което откри, че компанията не може да подсигурява финансовите си благоприятни условия.

Застрахователната компания имаше един месец да употребява втори инспектор. От последното известие на КФН излиза наяве, че сдружението е упражнило правото си на обжалване, само че непрекъснатият секретар на Министерстовто на финансите на Кипър е удостоверил решението за лишаване на лиценза.

По информация на bTV съвсем 2 000 души чакат да им се изплатят вреди, като има и суми от по 20 хиляди лв.. А всяко искане за заплащане е спряно от назначения ликвидатор в Кипър - " Мазаарс ".

Заплатените награди за неизтеклата част на застрахователните контракти, които ще бъдат прекъснати, подлежат на връщане в границите на последващото произвеждане по неплатежоспособност в сходство със законодателството на Република Кипър, осведомят от Комисията по финансов контрол (КФН).

Клиентите на ЗК " Олимпик " ще бъдат известени за откритото произвеждане и ще им бъде указан редът и периодите, в които могат да изискат парите си от застрахователя.
По същия метод ще бъдат известени и лицата, които са завели вреди при застрахователя. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР