20-те години на 20 век са невероятно десетилетие за напредъка

...
20-те години на 20 век са невероятно десетилетие за напредъка
Коментари Харесай

Телемедицината, както я виждаха в миналото

20-те години на 20 век са необикновено десетилетие за напредъка на информационните технологии. Най-накрая радиото се осъществя като медиен проводник, филмите към този момент имат тон, а изобретателите се занимават с най-ранната форма на телевизия. Хората през 20-те години на предишния век виждат, че предстоят огромни промени и никой не се любува на догатките какви са тези промени, колкото Хюго Гернсбек.

 Radio News Nov 1928 Cover

Хюго Гернсбек гледа телевизия на корицата на Radio News, ноември 1928

Гернсбек е пионер както в радиото, по този начин и в издателската активност – той е на границата на това, което обществото чака от бъдещеto. През 1905 година (само година откакто емигрира в Съединени американски щати от Германия на 20-годишна възраст) Хюго проектира първия домакински радиоапарат и започва първия радиобизнес в света. Радиото се споделяше Telimco Wireless и е рекламирано в списания като Scientific American за $7,50 (около $180 днес).

През 1908 година Гернсбек издава първото в света радио списание Modern Electronics. Разпространявано от Американската компания за вести, Modern Electronics е голям шлагер и се твърди, че е на печелба още от първия си брой. През 1909 година той отваря първия магазин за радиа в Ню Йорк, като добавя продажбите си на радиостанции по поръчка като продава и радиочасти на фенове радиооператори в града.

През 1913 година Гернсбек стартира да издава и списание, наречено Electric Experimenter, което през 1920 година оказва се като Science and Invention. През февруари 1925 година в издание на Science and Invention Гернсбек разгласява публикация, която ще съчетае очарованието му към бъдещето на радиокомуникациите и ще предскаже устройство, с което и до през днешния ден към момента не разполагаме.

От Science and Invention, февруари 1925 година:

Доста впечатляващо, теледактилът е показан като устройство за сензорна двупосочна връзка, което разрешава на лекаря освен да манипулира инструментите си отдалеко, само че и да усеща противодействие.

На главната фотография можем да забележим лекаря на бъдещето по време на работа, усещайки ръката на далечния пациент. Всеки ход, който лекарят прави с джойстика, се дублира по радиото от разстояние. Всеки път, когато теледактилът на пациента се срещне противодействие, това се репликира при лекаря. Дистанционните контроли също по този начин са чувствителни и на тон и топлота, значими за бъдещата диагноза.

Гернсбек нарежда своите прогнози за телемедицината в бързо изменящия се информационен пейзаж на 20-те години:

Това ново устройство не е единствено потребно за медицината. Други планувани на практика приложения включват разглеждане и сключване на значими документи от разстояние:

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР