20-ото издание на Фолклорния фестивал Божурите 2022“ се състоя в

...
20-ото издание на Фолклорния фестивал Божурите 2022“ се състоя в
Коментари Харесай

Фолклорното издание „Божърите 2022“ събра над 280 участници и стотици гости

20-ото издание на Фолклорния фестивал „ Божурите 2022 “ се състоя в местността „ Равна гора “ край кубратското село Божурово.

Участие във фестивала взеха над 280 реализатори – представители на читалища, обединения, клубове, певчески групи, фолклорни и музикални сформира.
 Божури12
Гости на най-големия фолклорен конгрес, проведен от Община Кубрат, бяха зам.-председателят на Движението за права и свободи (ДПС) и народен представител в 47-я парламент Ахмед Ахмедов, националният представител от парламентарната група на Движение за права и свободи Ихсан Хаккъ и регионалният ръководител на политическата мощ в Разград Мехмед Салим.
 Божури13
Сред гостите на събитието бяха също зам.-кметът на Община Ергене в Република Турция Юксел Байдърлъ, кметът на Община Кубрат Алкин Неби, кметовете на Исперих, Лозница, Завет, Цар Калоян и Самуил – Белгин Шукри, Севгин Шукри, Ахтер Велиев, Дауд Аляовлу и Джевдет Азис. Фестивалът бе почетен още от ръководителя на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров, кметове по обитаемоте места в общината, измежду които и кмета на селото хазаин Юджел Алимов, общински съветници, предприемачи, стотици поданици и посетители на община Кубрат.
 Божури
С думи на благодарност към всички участници се обърна кметът на Община Кубрат Алкин Неби.
 Божури1
„ През годините фестивалът се утвърди като една от емблемите на община Кубрат, за което сме доста горди и щастливи. Този фестивал, който организираме с изобилен възторг към този момент 20 години, демонстрира, че в община Кубрат няма рецесия на духа, а има последователност на традициите щом участниците са от най-ранна детска до напреднала възраст “, съобщи кметът Неби.
 Божури2
„ Фестивалът се трансформира в събитие, от което посредством танци, песни и запазване на културата и традициите се насочат ясни послания за единение обич и приемливост и съумя да реализира задачата си, като свърза хиляди сърца в ритъма на националната музика и демонстрира че за другарството и човеколюбието няма граници “, уточни още кубратският градоначалник.
 Божури3
„ За нас това събитие значи история и бъдеще, тъй като, който няма история не може да върви напред. Фестивалът съставлява единодушие, обич, фолклор и усмивки. Бих желал да благодаря на всички участници, ръководители, на всички съпричастни към концепцията „Фолклорен фестивал Божурите“ за неуморния труд, с който съхраняват тази същинска съкровищница – фолклора! Благодарение на вашите осъществявания, идващи от сърце и душа, вие показахте какъв брой обединен и надарен народ сме! Нека и отсега нататък любовта към изкуството и пламъкът на творчеството ни събира в община Кубрат! “, сподели в умозаключение кметът Алкин Неби.
 Божури4
След словото на кмета Неби гостите бяха посрещнати по остарял български бит с самун и сол, а формалното разкриване започва с „ Джиновско хоро “ на Детския танцов състав при НЧ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Кубрат. На сцена се показаха певчески и танцови групи от читалищата в общината, като забележителни фолклорни умения демонстрираха представителите на Танцов клуб при СУ „ Хр. Ботев “ в Кубрат „ Валенс “ с началник Валентина Димитрова, Фолклорна Формация „ Пагане “ с началник Гинка Панчева, както и блестящите самодейци от НЧ „ Стефан Караджда-1928 “ в с. Бисерци.
 Божури5
С прелестни песни и танци от родния и балкански фолклор се показаха ослепително и самодейците от селата Беловец, Божурово, Севар, Звънарци, Мъдрево, Медовене, Брестовене, Равно, Сеслав и Юпер. А с ария всички присъстващи бяха поздравени персонално и от кмета на село Мъдрево Салим Мустафа.
 Божури6
Зрелищният фолклорен маратон закриха певиците от Фолклорна група „ Капанка “ към читалище „ Напредък “ в село Каменово. Всички сформира получиха грамоти за присъединяване, връчени от почетните посетители и завеждащият отдел „ПКСДТО“ към Община Кубрат Здравко Вутов. В края на събитието, траяло над три часа, участниците си пожелаха най-много здраве, както и още доста бъдещи срещи.
 Божури7
Години наред в община Кубрат фестивалът се организира и с интернационално присъединяване. Изявявали са се фолклорни сформира от Гърция, Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия и Черна гора, Молдова, Швеция и други. Фестивалът е отдаден на красивите и диви божури, които са от предпазен тип.
 Божури9  Божури10
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР