20 млн. лева плащат гражданите на Пловдив за такса Битови

...
20 млн. лева плащат гражданите на Пловдив за такса Битови
Коментари Харесай

55 млн. за почистването на Пловдив, а според зам.-кмет градът е пред колапс и епидемия

" 20 млн. лв. заплащат жителите на Пловдив за такса „ Битови боклуци ”. Това прави по 12 стотинки на ден  от всеки пловдивчанин за почистването на града. На месец – това са 3,36 лева – по-малко от цената на кутия цигари. В този си  тип системата не може да издържи.  Това е моята откровена позиция. Постоянно се усилват жилищните площи, а съществуващата техника не може да насмогне ”, това съобщи зам.-кметът Анести Тимчев по време на публичното разискване на бюджета.  Зам.-кметът по екология очевидно обича този образец, защото не пропуща всяка година да го изтъкне по време на разискванията за бюджета – какъв брой малко заплащат пловдивчани и по какъв начин Община Пловдив е на лимита на силите си.
Прочетете още

Той даде образец с следващата акция в Столипиново, където са извозили над 190 тона боклуци, а на другия ден – все едно не е чистено. Тимчев продължи с пледоарията си за проблемите в града

„ Трябва да създадем специфичен филиал на „ Чистота ” на входовете на града, където от околните села изхвърлят боклуците си.  В същото време Твърди битови отпадъци не може да бъде вдигната, тъй като е на ръба на допустимото от страната.  Ние се опитваме да отговорим с  бързо разчистване, с цел да не се случат по-тежки последствия – епидемии, заболявания. Темповете,с които се задълбочава казусът – той не може да се реши, а се поддържа. Боклуците нарастват повече от нашите благоприятни условия ”, сподели Тимчев.

Зам.-кметът обаче не обърна внимание на два значими момента. Единият от тях е, че с изключение на жителите, главният приходоизточник за почистването на града е бизнесът, който заплаща значителен данък.  От него в бюджета влизат над 30 млн. лв., а общата сума за поддържането на чистотата на града е над 55 млн. лв. годишно.

Срещу това  градът получава само извозването на боклуците, а всеки проблем с тях се взема решение с слагането на спомагателни контейнери. На процедура по улиците на Пловдив има казани за боклук за град с население от 1 млн.  души. Но очевидно това не взема решение казуса.

Тимчев добре изясни, че в действителност Общината единствено поддържа казуса – не го взема решение, тъй като няма благоприятни условия. Дали обаче те са финансови, или други е мъчно да се каже. За четири години не бе изработен опит в тази сфера за нито една промяна – от оптимизация на общинските  предприятия за непорочност, до смяна на наредбите и опити за повече разделно събиране, до усилване на контрола при образуването на противозаконни сметища и още  десетки ограничения. 

Дори Община Пловдив да имаше и 100 млн. лв. за чистотата на града, надали картинката щеше да е по-различна, като се изключи че щеше да има контейнери за 2 млн. души, а сметовозите да минават малко по-често.  Но казусът с чистотата на града не са единствено цялостните казани, а мръсотията, която трайно се настанява във всеки жилищен ъгъл в кварталите.

Съвсем скоро България ще би трябвало и да вкара новите правила за сметосъбирането, което  Европейски Съюз щедро  отсрочва от близо десетилетие. Принципът е елементарен – замърсителят заплаща повече. Очевидно Общината не е подготвен за сходна смяна, откакто не може да се оправи даже с тази далече  по-проста система за поддържането на непорочност на града.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР