20-годишни младеж и девойка са осъдени на 10 години затвор

...
20-годишни младеж и девойка са осъдени на 10 години затвор
Коментари Харесай

Танцуваща двойка в Иран осъдена на 10 години затвор - Свят

20-годишни юноша и госпожица са наказани на 10 години затвор в Ислямска република Иран, тъй като са танцували на улицата.

Младата двойка е разгласила видеоклип с танца си край кулата Азади (Свобода) в Техеран. Заради него са наказани за поощряване на корупцията, проституцията и пропагандата, оповестява Би Би Си.



След убийството в ареста на Махса Амини, арестувана от нравствената полиция по съмнение, че е носила погрешно хиджаба си (забрадката си), управляващите издават тежки присъди на хора, за които се счита, че са взели участие в митинги.

Двойката не свързва танца си с продължаващите митинги в Иран.

Двамата са арестувани, откакто видеото се появило в профилите им в Инстаграм, където имат общо близо 2 милиона почитатели - е удостоверил източник на Би Би Си Monitoring.

Антиправителствените митинги - наричани от иранския режим " протести " - обгърнаха цялата страна, откакто 22-годишната Махса Амини умря в полицейски арест през септември предходната година. Тя беше задържана в Техеран за хипотетично нарушаване на правилото, изискващо от дамите да покриват косата си.

Астиаж Хакики (21 г.) и годеникът ѝ Амир Мохамед Ахмади (22 г.) се считат за наказани за " поощряване на корупцията и проституцията, сговор против националната сигурност и агитация против институцията ".

Семейният дом на Хакики, която е фешън дизайнер, е бил обискиран преди ареста.

Присъдите им поотделно не са известни. Общо годините затвор за тези обвинявания са 10 и половина. Това е комбинирана присъда за обвиняванията. Ако тя бъде доказана, те ще би трябвало да изтърпят най-дългата от обособените присъди.

Съобщава се, че те са получили и двугодишна възбрана за потребление на обществените медии. Не могат да напущат страната за същия период.

Протестното придвижване в Иран, което стартира през септември, се трансформира в едно от най-сериозните провокации за иранския режим от идването му на власт с революцията през 1979 година насам. За да потуши митингите, страната издава тежки присъди на участващи в размириците, в това число екзекутира минимум четирима протестиращи.

Смъртта на Махса Амини беше катализатор на по-широки безредици в Иран, само че те бяха провокирани и от дългогодишното неодобрение от бедността, безработицата, неравенството, несправедливостта и корупцията, отбелязва Би Би Си. Стотици бяха убити и хиляди задържани по време на демонстрациите, свързани с събитията към гибелта ѝ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР