20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да бъдат пуснати

...
20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да бъдат пуснати
Коментари Харесай

20 000 опаковки от най-търсените лекарства тръгват към аптеките

20 000 опаковки от най-търсените лекарства следва да бъдат пуснати в аптечната мрежа. Това рапортува здравният министър проф. Костадин Ангелов на изключително работно заседание при премиера през днешния ден преди обед дружно с членове на Националния действен щаб. Дефицитите са били провокирани от презапасяването на хората с лекарства, разясни той и подсигурява, че към този момент са обезпечени и изчерпани наличия от значими лекарства за бременни дами, изключително на хепаринова основа. Всички лечебни заведения също ще бъдат снабдени с нужните лекарства, увери здравният министър.

Продължава усилването на лечебните заведения и обезпечаването на страната с всички нужни лекарства, регистрира още здравният министър. Броят на оздравелите от COVID-19 се усилва, само че към момента по-сериозен напън върху здравната система има в регионалните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Там е основана организация за повишение на болничния потенциал, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ.

В столичната Военно-медицинска академия се разкриват още 4 клиники за Коронавирус лекуване, стана ясно още на срещата с присъединяване на  ръководителят на Националния действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски, шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на щаба Тодор Кантарджиев, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев и шефът на " Пирогов "  проф. Асен Балтов.

Кампания по всеобщо тестване на популацията към този момент не е на дневен ред. Според основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев това би дало само " моментна фотография ", която обаче след 24 часа ще бъде друга. Колкото до потреблението на новите бързи антигенни проби на срещата е споделено мнението, че потреблението им е уместно за незабавната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има стеснен запас на PCR проби или при тестване на по-големи колективи от хора. 

Според доктор Кунчев сега е доста значимо министърът на опазването на здравето да има опция да командирова фрагменти.

Гражданите могат да оказват помощ доста както на себе си, по този начин и на здравната система като не престават да съблюдават главните одобрени правила – стерилизация, отдалеченост и дисциплинираност, разяснява на собствен ред министър председателят Борисов.

" Разчитам на хората – можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и много оздравели, което също е добър индикатор ", означи Борисов. По думите му, спазването на ограниченията е от извънредно значение за предотвратяването на разпространяването на COVID-19, а персоналната отговорност на всеки един човек, дружно с рационалните и уравновесени ограничения, ще спомогне да се преодолее рецесията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР