2 милиарда евро потенциални инвестиции могат да се реализират в

...
2 милиарда евро потенциални инвестиции могат да се реализират в
Коментари Харесай

Електромобили и части за спътници - чужди компании искали да налеят €2 млрд. в българската икономика

2 милиарда евро евентуални вложения могат да се осъществят в идващите месеци и то в редица браншове с висока добавена стойност. Това разгласи на брифинг министърът на стопанската система Кирил Петков. От икономическото ведомство регистрираха резултатите от надпреварата, което проведоха измежду комерсиалните ни аташета зад граница - кой какъв брой най-вече евентуални искащи да вложат пари у нас ще притегли.

Общо 602 компании от целия свят са показали интерес към страната ни, регистрира Петков. От тях 129 са изпратили писма с директни планове за вложения, 218 са показали интерес, а 255 желаят да проучат опциите за вероятно съдействие.

" За мое удивление за тези 5 седмици получихме 602 писма от компании от целия свят. Очаквах да са не повече от 300, само че сътрудниците надминаха този резултат ", похвали се главата на икономическото ведомство.

Тепърва ще се водят диалози в конкретика за създаване не индустриални мощности. Новината на този стадий - германо-китайски консорциум ще построи цех за електрически автомобили и елементи в България. Името му не бе упоменато заради към момента течащите договаряния, само че на въпрос на News.bg Петков посочи - ще се построи огромен цех, който няма да се намира към София. Общият размер на инвестицията на въпросния към момента защитаван в загадка автоконгломерат е 140 милиона евро.

В много напреднала фаза са договарянията с немска компания, която произвеждала новаторски медицински произведения от текстил, посочи шефът на организацията за вложения Стамен Янев. Фабриката на въпросната компания ще бъде построена в Плевен.

" Ще се опитаме в доста къси периоди да превърнем тези писма в действителни вложения, с цел да можем допустимо най-бързо да създадем първа копка и в идващите няколко месеца да реализираме съществени резултати ", увери Янев.

Освен това сериозен интерес към страната ни имала и огромна американска компания, която създава системи за хващане на въглеродни излъчвания. Друга пък компания се занимавала с галактическа промишленост, като желае да създава у нас съставни елементи за дребни спътници.

Инвестиционните ползи към България на всички въпросни 602 компании били ориентирани главно към действително произвеждане, в множеството случаи с висока добавена стойност, споделиха още от министерството на стопанската система. Имало интерес и от страна на компании, занимаващи се със строителство на недвижими парцели.

Не бе подмината и тематиката с образованието на министър Кирил Петков в Харвард, за което се появиха медийни спекулации, че е фиктивно. На въпрос дали това е по този начин, Петков, който явно бе квалифициран да дава отговор по тази тематика, сподели пред камерите дипломата си за магистърска степен в задокеанското висше образователно заведение. " Завършил съм в топ 10-те % на випуска си ", не пропусна да изтъкне Петков. " В Харвард се образовах 2 години, това е цялостната магистърска стратегия - от 2005 до 2007 година ", посочи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР