2 декември 2019-а година. 75-годишната Цветанка Лазарова от монтанското село

...
2 декември 2019-а година. 75-годишната Цветанка Лазарова от монтанското село
Коментари Харесай

МРЪСНИ СДЕЛКИ: Искра Фидосова завъртя имотна измама с мъртва баба

2 декември 2019-а година. 75-годишната Цветанка Лазарова от монтанското село Лехчево умира. В смъртния акт написа, че е умряла в 6:00 сутринта. Въпреки че към този момент не е била измежду живите, три часа по-късно, по документи, Цветанка взе участие в две покупко-продажби за сделки на парцел, като трансферира цялото си имущество на съседката си Виолета Каменова, която се е грижила за нея.

Новата собственичка съставлява умрялата пенсионерка посредством пълномощие.

Сделките са изповядани от нотариус Искра Фидосова в адвокатската фирма ѝ в Монтана. Неслучайно ГЕРБ от дълго време изрита корпулентната юристка, забъркана в брутални схеми като кражба на парцел от… труп.

Виолета Каменова оспорва датата на гибелта. „ Около две години съм се грижила за нея. Жената си дава имуществото на мен, тъй като я гледах. Тя умря на трети декември, не на втори “, споделя Каменова.

„ В деня на договорката аз съм направила информация сутринта от национална база данни „ Население ”, в която се вижда, че на 2 декември, директно преди договорката, безусловно в 8:52 ч. лицето е живо и не е умряло. Кога е умряло аз не знам “, съобщи Искра Фидосова пред NOVA.

Справка в имотния указател демонстрира, че Виолета Каменова се снабдява с 2 къщи, 4 декара двор и към 35 декара земеделска земя. Твърди, че 6 дни преди да почине, Цветанка Лазарова я е упълномощила да се разпорежда с имуществото ѝ. Пълномощното е заверено с пръстов отпечатък при същия нотариус, който изповядва и последвалата договорка – Искра Фидосова.

„ Упълномощителят Цветанка Иванова Лазарова е била в нотариалната адвокатска фирма на 27.11.2019 година Спомням си случая защото дамата прекара малко повече от 3 часа в адвокатската фирма ми. Инвалид, мъчно преносима, качихме я с асансьора на столче, до момента в който изготвим пълномощие и комплект заявления “, описа Фидосова.

„ Слязоха три дами при нея, тъй като дамата не можа да се качи, тя е с отсечен крайник. Не можеше да се подписва, ами като дамата поставя пръста си на нещо като щемпел и след това на лист “, спомня си Виолета Каменова.

Според Фидосова положението ѝ е наложило да не се подпише, а да постави пръстов отпечатък. „ Толкова ѝ трепереха ръцете, че тя не беше в положение физически да си изпише буквичка или цяло име “, изясни тя.

Споделя, че го е описала в протокол. „ Всичко е разказано в указател, само че не мога за 5 минути да отворя 50 места. Спомням си случая, тъй като скоро по-късно имах писмо за пояснение “, добави нотариусът. Тя бе началник на правната комисия на Народното събрание при ръководството на Национална движение „Симеон Втори", след това излезе от политиката.

Младенка Йорданова е братовчедка на умрялата жена. Тя е и една от наследниците ѝ. Разбира за гибелта ѝ месец по-късно. Разказва, че откакто са умряли брачният партньор ѝ и синовете ѝ, Цветанка е останала изцяло сама. Нямала и внуци. Била на инвалидна количка от няколко години.

„ Това за нас е имотна машинация, по какъв начин ще го трансферира непринудено откакто тя е умряла. Тя била умряла и трансферира парцелите. Как става това? “, пита дамата.

Реклама

Младенка и другите наследници завеждат дело, с което желаят съдът да разгласи покупко-продажбите за недействителни.

Новата собственичка на парцелите Виолета Каменова също стартира да води дело, само че против община Бойчиновци, на чиято територия се намира село Лехчево. Иска кметството да промени датата на гибелта на Цветанка от втори на трети декември, тъй като другояче покупко-продажбите стават недействителни и парцелите вместо при нея, ще отидат при наследниците.

„ И да дойдат 300 публицисти, отново ще споделям, че дамата е умряла на трети. Трябва да се потвърди датата, другояче аз оставам измамник. Аз почтено съм работила и с честността си желая да си го получа “, показва Виолета.

Според кмета на Лехчево Александър Александров лицето е умряло на втори декември в 6:00 ч. сутринта. „ Въз основа на известието за гибел, ние издаваме акт за гибел. На 4-и е обработено в общината и е излязло в национална база данни “, разкрива той.

Делата за датата на гибелта се водят до през днешния ден. Ключови очевидци са собственичката на траурната организация Илиянка Петкова, която урежда погребението на умрялата жена, и общопрактикуващият доктор на селата в района- доктор Виктория Давидова, която установи гибелта. И двете настояват, че са извикани на 3 декември, а гибелта е настъпила доста по-рано.

„ Като се прибрах у дома, Виолета ме чакаше. На въпроса какво е станало, тя сподели „ вуйна ти Цветанка умря “. Зададох въпроса по кое време е умряла? Каза ми „ оня ден “, при което аз останах доста шокирана и попитах, „ а за какво идваш чак в този момент “? Отговори ми, че е събирала пари за заравяне. Нещо, което напряко ме шокира. Поне аз по този начин си изяснявам нещата, най-малко това е моята визия за време “, показа Илиянка Петкова, притежател на траурна организация.

Когато отива в къщата на умрялата, доктор Виктория Давидова открива, че гибелта й е настъпила ден и половина преди този момент. Викана е няколко пъти да дава пояснения в съда.

„ Когато ме извикаха и когато направих мъртвопроверителството, гибелта не беше настъпила директно преди да ме извикат и по тази причина на известието за гибел съм написала тази дата и час, които съм открила. Самата Виолета не разбирах за какво толкоз късно ме вика и доста време се забавих, тъй като желаех да установя вярно гибелта. Има ранни и късни белези на гибелта. Така аз мога да установя по кое време е настъпила гибелта. Бяха минали над 24 часа. По-малко от 48, над 24 часа. Смъртта е настъпила на 2-ри декември сутринта “, съобщи лекарят.

„ Ние си го обясняваме по този начин – кака ми е умряла още по-рано от втори и тя я е задържала, с цел да може да изповяда договорката и след това да я погребат. Аз не знам втори какъв ден се е падало. Ако се е падало събота, тя е чакала събота, неделя, с цел да отиде в понеделник да изповяда договорката “, счита Младенка Йорданова.

Виолета отхвърля да е съобщила по-късно за гибелта.

Окръжният съд в Монтана излиза с решение, че новата собственичка на парцелите на Цветанка е нелигитимирана, с цел да желае смяна на датата на гибелта. Също по този начин не е и неин правоприемник, а е водена само от интереса да вземе цялото ѝ имущество. Върховният касационен съд удостоверява решението на въззивния и споделя, че то не предстои на обжалване. Адвокатите на новата собственичка обаче завеждат ново дело за смяна на датата, което да се води по различен ред и член от закона.

Поредното съвещание на районния съд в Монтана следва на 26 септември.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР