19 милиона лева за реставрацията, консервацията и социализацията на Античен

...
19 милиона лева за реставрацията, консервацията и социализацията на Античен
Коментари Харесай

19 млн. лева за реставрацията на Античния форум на Филипопол - изток и юг

19 милиона лв. за реставрацията, консервацията и социализацията на Античен конгрес на Филипопол – изток и юг, ще бъдат вложени по огромния туристически маршрут „ По пътя на Античността ” взаимно сред общините Пловдив, Стара Загора и Хисаря. Това се случва, откакто Община Пловдив бе утвърдена с Концепцията за интегрирано териториално развитие „ По пътя на Античността “ - Интегриран териториален  туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно завещание на територията на Южен централен район и Югоизточен район.
Прочетете още
Припомняме, че реставрацията на Античния конгрес – изток и юг дружно с кино „ Космос ” и къща „ Ламартин ” бяха препоръчани от локалната власт за финансиране от страната. В последна сметка се оказа, че обектите недвижима културна полезност не могат да бъдат подкрепени от държавното управление.



Проектанти на реставрацията, консервацията и социализацията са инж. Петър Рафаилов, арх. Венета Петкова, арх. Койчо Пенчев, арх. Иван Стоянов, инж. Данаил Цолов, л.арх. Ивайло Мизов, инж. Венцислав Стоянов, рест. Аглика Икономова и, археолозите: Светла Петрова, Доц. Д-р Иво Топалилов и Д-р Елена Кесякова.

Проектът е създаден в три направления -  „ Консервационно-реставрационни работи и експониране на античния конгрес “,  обновяване на съществуващата градска инфраструктура и социализация, осведомително обслужване и добавена действителност.

Посетителите ще видят  югоизточния ъгъл на колонадата на античния площад,  магазините, покритата част пред тях, улиците, както и южната и източна жилищни здания. Всички останали детайли ще бъдат експонирани в особено създадени платформи и към тротоарите. Нов метод ще свързва площад „ Централен ”  с археологията.

Подходът от запад е решен чрез еднораменна стълба с структура от габиони както е във Форум „ Север ”. От западната страна ще има театрални пейки и те ще се трансфорат в естествено продължение на площада. Подпорните страни ще бъдат облицовани с гранит.



Под подлеза на ул. ” Гладстон ” ще бъде изтраден павилион за социална тоалетна и сервизно помещение. Съществуваща връзка от бул. „ Цар Борис III “ се облицова с гранитни стъпала и гранитни облицовъчни плочи, и се поправя рампата за налична среда в най-северния сектор. Конструкцията на всички промени се извършва от габиони и няма интервенция в паметника.

В подлеза до „ Тримонциум ” ще бъдат възобновени стълбите, които ще бъдат облечени с гранит, ще има иноксов парапет и рампа за налична среда. Достъпът до сегменти от  археологическия монумент ще бъде с пасарелки. В зоните на античните тротоари ще се инсталират пейки с взор към присъщите зони.

Ще има 3D мапинг на фасадата на Пощата, където ще има зрителски ъгъл. Заложено е художествено осветяване.  Обектът ще има двуезични табели  на всички подходи към археологическия монумент.  Предвидено е хоризонтално и отвесно озеленяване на обекта.

Със приключения план на Античните конгреси Изток и Юг ще бъде освежен целият градски център.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР