19-годишната Мирела Манолова отива на абитуриентския си бал, облечена с

...
19-годишната Мирела Манолова отива на абитуриентския си бал, облечена с
Коментари Харесай

19-годишната красавица Мирела събра погледите на всички! Облече 72-годишна носия и...

19-годишната Мирела Манолова отива на абитуриентския си бал, облечена с достоверна национална носия. И освен. Момичето печели второ място на интернационален конкурс за обичайни дрехи в Хърватия.

Звука на гайдите, гледката към планините и националната ни музика – за тези три неща милее 19-годишната Мирела. Преди 6 години се записва на национални танци в читалището на село Мрамор, където живее, и от този момент животът й се трансформира. Не е пропущала фолклорен събор или фестивал в страната, а тази година става известна и с това, че отива с национална носия на абитуриентския си бал.

„ Престилката е от Радомирско, както и саята, споделят й литак по други краища на страната. Дантелите на ръкавите са доста характерни. Всичко това е доста остаряло, достоверно е. Носията е на 72 години . Преди това жена се е омъжвала с нея и аз съм идната с прекрасен празник – абитуриентски бал”, споделя Мирела.
 Мирела Манолова
На бала си Мирела отива с носия от село Глътешница. Налага й се да събира другите й елементи една по една в продължение на 3 години . Накитите са от същинско злато, а сърмата е бродирана на ръка. И в случай че си мислите, че да отидеш на бала си с носия, излиза по-евтино - тъкмо противоположното.

Носията е тройно по-скъпа от една рокля , която ще сложа 2-3 пъти на събитие. Носията мога да я нося всеки ден”, показва Мирела.

Момичето признава, че съучениците й са реагирали леко необичайно. „ На мен ми беше супер комфортно и нямах проблеми с токчета , които биха ми пречили в края на вечерта”, безапелационна е Мирела, която добавя, че в носия се усеща най-красива.

Приятелят й също отива на бала си с носия.
 Мирела Манолова
Двамата са неразделни на събори и фестивали в цялата страна, като това лято са дружно на най-голямата фолклорна женитба в Арбанаси, на която участват над 3000 души.

Месец след бала на Мирела хърватското посолство у нас я кани да престави страната ни в интернационален конкурс за носии в Хърватия. Там измежду 25 участнички тя става втора, само че печели сърцата на огромна част от публиката с хубостта си.

А напълно скоро й следва и ново начинание – ще учи за декоратор сладкар . И някой ден си мечтае за женитба със Спас като тази в Арбанаси – същинска, българска, национална.

Източник и фотоси: btvnovinite.bg

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР