19 бебета са родени във Варна по общинската инвитро програмаза

...
19 бебета са родени във Варна по общинската инвитро програмаза
Коментари Харесай

19 бебета са родени във Варна по общинската инвитро програма за седем месеца

19 бебета са родени във Варна по общинската инвитро програмаза първите седем месеца от началото на годината. От старта на програмата през 2015 година са родени общо 174 деца. Отпуснатите от бюджета на Община Варна средства за финансиране на операции за инвитро процедури са в размер на близо 2 млн. лева, като в бюджета за тази година са планувани 340 000 лева.Това заяви кметът на Варна Иван Портних по време на обучителен конгрес под надпис „ Здрави и дейни “, организиранот Фондация „ Искам бебе “.



„ Искаме повече бебета, стремим се да осигурим условия за тяхното развъждане. Варна е измежду дребното градове в България, които нямат проблем с местата в детските градина, след година се надявам това да се случи и с яслите. Варна се гордее и със системата на главното и междинното обучение, обезпечени са безвъзмездни занимания на децата в градините и в школите на ОДК ", сподели още кметът Иван Портних.



Председателят на фондацията „ Искам бебе “. Радина Велчева уточни, че Варна е пионер в страната в поддръжката на двойки с репродуктивни проблеми посредством общинската инвитро стратегия, по която са родени и най-вече бебета. Тя добави още, че следва да бъде отворен кабинет за безвъзмездни съвещания за репродуктивно здраве в общинската АГ болница.



Директорът на здравното заведение проф. Емил Ковачев заяви, че по данни на Българска академия на науките сред 13 и 15 % от двойките у нас имат фертилни проблеми, а България е на едно от челните места по негативен натурален приръст. През 2022 година са родени 56 596 бебета, които са 2600 по-малко спрямо миналата година. Тази тревожна наклонност продължава и по тази причина всяка самодейност за поощряване на отговорно и навременно родителство би трябвало да бъде приветствана, добави той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР