18 организации изпратиха отворено писмо до Върховния комисар на ООН

...
18 организации изпратиха отворено писмо до Върховния комисар на ООН
Коментари Харесай

18 организации поискаха Службата на ООН по правата на човека да оттегли писмото си до България

18 организации изпратиха отворено писмо до Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, по отношение на отправени от нейната работа рекомендации до Министерство на външните работи, по отношение на третия цикъл на обзор на страната, по време на 36-та сесия на Работната група за повсеместен периодически обзор (УПП).

В писмото си организациите показват своята угриженост, че макар суверенното право на България да отхвърли рекомендации, касаещи смисъла на пола и половата еднаквост, брака и ратификацията на така наречен Истанбулска спогодба, службата на висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида предизвиква страната ни да ги приложи като част от новоразработен „ изчерпателен народен проект за деяние по правата на индивида “, като по този метод прикани за тяхното преразглеждане.

В писмото те показват, че с цел да могат държавите-членки и гражданското общество да продължат добросъвестно да вземат участие в универсалния периодически обзор, те би трябвало да са уверени, че неговите правила ще бъдат спазвани от всички заинтригувани страни.

Според гражданските организации естеството на писмото и изборът на рекомендации от Службата на Върховния комисариат за правата на индивида, надвишават нейния мандат.

Писмото на службата нарушава главните правила и насоки на Организация на обединените нации и УПП и съставлява непозволена интервенция, подкопаваща ролята й за поощряване и отбрана на правата на индивида и главните свободи, показват организациите.

То дублира напъните на държавите-членки за периодическия обзор по изборен метод, като прави опит да преразгледа отговорите на държавното управление на България на рекомендации, които то законно и изрично избра да не поддържа, се споделя още в писмото на организациите.

В обръщението си те упорито приканват Службата на висшия комисар да отдръпна писмото си и да се въздържа от предприемане на сходни дейности в бъдеще.

Копие от писмото е изпратено на Теодора Генчовска, министър на външните работи на България, Биргит ван Хаут от Регионалният офис на Организация на обединените нации за правата на индивида за Европа и Джани Магацени, шеф на клон на УПП към Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида.

Писмото до Организация на обединените нации в отбрана на децата и фамилията, дружно с имената на подкрепилите го организации, може да се види на:
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР