18-ият конкурс „Фермер на Тракия“ на в. „Марица“ приключи успешно.

...
18-ият конкурс „Фермер на Тракия“ на в. „Марица“ приключи успешно.
Коментари Харесай

Николай Георгиев от Фермер на Тракия: Моята мисия е модерн...

18-ият конкурс „ Фермер на Тракия “ на в. „ Марица “ завърши сполучливо. Най-добрите аграрни производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково бяха наградени при откриването на едноименната галерия, подредена на входа на Цар-Симеоновата градина, покрай Военния клуб. В експозицията представяме триумфите на българските фермери, достиженията на шестте научни института от системата на Селскостопанската академия в Пловдивска област и двата университета, които образоват фрагменти в региона на земеделието и хранителната промишленост - Аграрния университет и Университета по хранителни технологии. Изложбата се осъществя с поддръжката на Университета по хранителни технологии, Пловдив, Аграрния университет, Пловдив, „ Агрия “ АД, " Кауфланд ", „ Филип Морис “ ЕООД, Община Пловдив, Община " Марица ", " Метро ", „ Неохим “ АД, " Агрион ", " Билла " и „ Евро Ферт “ АД. Тя ще е разполагаем на пловдивчани и гостите на града до 31 май 2021 година В няколко следващи приложения " Агро " ще ви срещнем с активността на отличените аграрни производители. В този брой представяме Николай Георгиев - селекционер на домати от Пловдивь и Фикрет Мехмед - зърнопроизводител от Хасково.

Големият български академик и селекционер на домати проф. Христо Георгиев има заслужен правоприемник. Внукът му Николай Георгиев продължава делото на дядо си, който преди 30 години основава компания за селекция и семепроизводство на зеленчукови култури. Приживе професорът основава над 20 хибридни сорта домати, които през днешния ден са главното направление в селекцията на фамилната компания.

Впечатлен от делото на дядо си, Николай потегля по неговия път. Младежът приключва „ Икономика, мениджмънт и финанси “ в университета „ Бокони “ -Милано, Италия, и изначало поема маркетинга на фирмените артикули. Призванието му обаче е друго - бързо се увлича по основаването на новите сортове и пази втора бакалавърска степен - „ Селекция и семепроизводство “, този път в Аграрния университет, Пловдив. Като студент в IV курс, по стратегия " Еразъм+ " учи „ Генетика “ в университета „ Вагенинген “, Нидерландия, а по-късно изкарва и курс по семепроизводство в UC Davis, California, USA - “Seed production course”.

" Още в Нидерлания научих, че и връзката сред бизнеса и науката е доста значима. Това ме стимулира да работя върху построяването на нашата демонстрационна оранжерия в Аграрния университет в Пловдив през 2020-а. Там студентите имат опция да следят всички стадии от производството на зеленчуци, както и да видят нови сортове домати, пипери, краставици и други ", изяснява Николай Георгиев.

Той е деен участник в последното достижение на компанията - първия български хибрид домати с резистентност на вирусното заболяване " бронзовост " (TSWV). Освен в селекцията напъните ми са ориентирани и към популяризирането на нашите български сортове домати отвън България. Освен на Балканския полуостров към тях към този момент има огромен интерес в страни като Унгария, Словакия, Чехия, Франция, Англия и други. " Най-много се веселя от обстоятелството, че не преставам активността на моя дядо, който, за жалост, умря през 2012 година, само че съм сигурен, че би бил удовлетворен от това, че е провокирал интерес в мен към неговата специалност. Вярвам, че земеделието е жизненоважен бранш, който би трябвало да се модернизира и разпространява, и моята задача е тъкмо това ", уверен е Николай.

Поредното му предизвикателство е популяризирането на потребното хранене посредством развъждане на микрорастения в домашни условия.



Фикрет Мехмед: Мотивирам съм да не преставам напред

Фикрет Мехмед се занимава със земеделие от 1995 година. Стартира със 150 декара зеленчуци в землището на хасковското село Стамболийски. Днес младият аграрни производител стопанисва 21 000 дка земеделска земя на територията на град Хасково и селата Войводово, Узунджово, Стамболийски, Подкрепа, Стойково и Динево. По-голямата част от насажденията, към 11 000 дка, са с пшеница, над 7000 дка със слънчоглед и към 3000 дка с рапица. От зеленчукопроизводството се е отказал заради недостиг на работна ръка.

Сам е построил зърнобаза за предпазване на продукцията. Тракторите и комбайните, които употребява, са последно потомство на техническата мисъл. Значителна част от облагата си влага в съвременен машинно-тракторен парк, с цел да подсигурява качественото и навременно осъществяване на всички икономически действия, свързани с насажденията.

„ От дребен съм на полето. От татко ми се възпламених по земеделие и се веселя, че и в този момент е паралелно до мен. Имал съм сложни моменти, само че в никакъв случай пред мен не е стоял въпросът дали да се откажа от това, с което се занимавам. Напротив, несполуките ме стимулират да не преставам напред “, безапелационен е младият фермер.

Единственото усложнение, пред което е изправен, е неналичието на млади чиновници в областта на земеделието. „ По-възрастните хора, които работят в селското стопанство, мъчно схващат новите машини, оборудвани с компютри, GPS и прочие А младите нямат предпочитание “, споделя Мехмед. Той има упоритости да се развива и малко по малко да осъществя задачите си. Не разчита на дотации, тъй като е потвърдил на себе си, че може и без тях. Обича земеделието и ще продължава напред. Надява се един ден двете му деца да се включат в фамилния бизнес.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР