18 и 20 февруари са премиерните дати на новия спектакъл

...
18 и 20 февруари са премиерните дати на новия спектакъл
Коментари Харесай

Габровските „Глупаци“ с премиера и национално турне

18 и 20 февруари са премиерните дати на новия театър „ Глупаци “ в репертоара на Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “ – Габрово.

Сценичната версия на пиесата на американския драматург Нийл Саймън е направена от режисьора Валерия Минева, която работи на габровска сцена за трети път. За този театър тя избра да работи дружно със сценографа Славка Георгиева. Музиката е написана от Ян Руменин, а хореограф на спектакъла е Пламена Пенчева. Автор на плаката е Радослава Боор.

В комедията „ Глупаци “ ще проследим пътешествието на младия преподавател Толчински до новото му работно място в градчето Кюленчиков. Там Толчински среща чудноватите си работодатели семействоЗубритски и техните още по-ексцентрични съграждани. Как младежът ще се оправи със задачата си да образова локалните и красивата София Зубритски? Дали ще успее да отстрани определението „ простаци “ от листата с думи, които ги разказват? Все въпроси, на които ще си отговорим, когато гледаме представлението.

В ролята на учителя Толчински влиза един от най-младите артисти в театъра - Мартин Димов, а красивата му ученичка София ще бъде изиграна от Виолина Доцева. Останалите осем артисти влизат в ролята на чудатите жители на Кюленчиков.

Нийл Саймън е един от най-именитите щатски драматурзи и сценаристи. Написал е повече от трийсет пиеси и е приспособил огромна част от тях за огромния екран. Номиниран е за премиите „ Оскар “, „ Тони “ и „ Златен глобус “, като печели част от наградите. През 1983 година преименуват Театър „ Алвин “ на Театър „ Нийл Саймън “, с което той се трансформира в единствения за времето си драматург с спектакъл, кръстен на него приживе. През 1991 година получава премията „ Пулицър “ за пиесата си „ Изгубени в Йонкърс “. Нийл Саймън написа интензивно до първите години на милениума. През 2018 година почива от пневмония.

В България едни от най-поставяните негови пиеси са „ Странната двойка “, „ Жените на Джейк “, „ Добрият лекар “, „ Слънчево с гръмотевици ”, „ Луд съм по теб ”, „ Влюбен за последно ” и „ Глупаци ”.

„ Глупаци “, от Нийл Саймън

Сценична версия и постановка – Валерия Минева

Сценография и костюми – Славка Георгиева

Музика – Ян Руменин

Хореография – Пламена Пенчева

Плакат – Радослава Боор

Действащи лица:

Леон Толчински /учителя/ – Мартин Димов

София Зубритски – Виолина Доцева

Доктор Николай Зубритски – Димо Сава Димов

Лена Зубритски – Любомира Башева

Граф Грегор Юзекевич – Надежда Петкова

Магистрата – Любен Попов

Снетски /овчар/ – Гордан Коев

Слович /месар/ – Петър Рангелов

Мишкин /пощальон/ – Адриана Димова

Йехна /продавачка/ – Ванина Попова

От идващия месец „ Глупаци “ потегля на турне. Ето и датите на представленията в страната до края на април:

18 и 20 февруари – премиера – Габрово

7 март – Габрово

9 март – Велико Търново

13 март – Бургас

9 април – Габрово

11 април - Смолян

19 април – София

Обиколката на страната ще продължи до края на театралния сезон.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР