170 неизвинени отсъствия от пленарни заседания имат депутати за първата

...
170 неизвинени отсъствия от пленарни заседания имат депутати за първата
Коментари Харесай

Депутати имат 170 неизвинени отсъствия

170 неизвинени отсъствия от пленарни съвещания имат депутати за първата година на 44-ото Народно заседание. Това сподели информация на „ Труд” в регистъра за неоправдани отсъствия, който Народното събрание е задължен да води. В средата на всеки месец там се разгласява лист с имената на липсвалите от съвещания и датите, на които ги е нямало в предходния месец.

Най-много „ неизвинени” има единственият към този момент самостоятелен народен представител Ангел Исаев – 8. Той влезе от листа на Движение за права и свободи с преференциални гласове по феномена „ 9-9”, само че отхвърли да освободи инцидентно получения мандат и беше изключен от партията.

От водачите на парламентарни групи най-често отсъства Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия – 6 пъти до края на март. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов няма отсъствия. Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи е с едно, Волен Сидеров от „ Обединени патриоти” – с две. Лидерът на „ Воля” Веселин Марешки също е с две „ неизвинени”.

В общият брой на отсъствията влизат 67 „ неизвинени” на групата на Българска социалистическа партия от 16 ноември м.г. Тогава левицата бойкотира съвещанието, откакто в предходния ден ръководителят на Народно събрание Димитър Главчев от ГЕРБ изгони Нинова от залата, което след това докара до оставката му.

По устав депутат, на който се постанова да отсъства по уважителни аргументи от пленарно съвещание или от съвещание на комисия, авансово уведомява ръководителя на Народно събрание или ръководителя на съответната комисия. Не се води доклад какъв брой са „ извинените” отсъствия за извършените до момента 129 пленарни съвещания, на доста от които не участваха десетки депутати.

При безпричинно неявяване от пленарно съвещание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му заплащане. При приблизително 21 работни дни в месеца и към 120 лева междинна отплата (без добавките) бюджетът на Народно събрание е икономисал над 20 000 лева

Депутати имат и общо 110 неоправдани отсъствия от съвещания на комисии, за което им е удържана съответната добавка към заплатите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР