170-годишнината от рождението на големия дарител и първи български дипломат

...
170-годишнината от рождението на големия дарител и първи български дипломат
Коментари Харесай

Честваха в Панаретовци 170 г. от рождението на първия ни дипломат в САЩ Стефан Панаретов

170-годишнината от рождението на огромния донор и първи български посланик в Съединени американски щати Стефан Панаретов означиха в Панаретовци - сливенското село, именувано в негова чест и в чест на неговия татко Панарет Хилендарски. Домакин на събитието бе читалище „ Пробуда – 1938 “.

В ролята на продуцент читалището сътвори алегорично телевизионно студио с водещи и оператори. Под надпис „ От Сливен до Вашингтон – пътят на един посланик “ журналистическият екип от деца напомни забавни обстоятелства от живота на родения в Сливен /4 октомври 1853 г./ професор Стефан Панаретов. Той става първи пълномощен министър на България във Вашингтон след 43 години преподавателска работа в фамозния през тези години Робърт лицей. От края на 1914 година, когато е назначен, до 1925 година дипломатът ни напълно посвещава деятелността си на редица български дела, на популяризирането на българската история и просвета, на другарството сред двете страни. Посланикът и брачната половинка му Лидия Гайл завещават 5 млн. лв. на Българска академия на науките, Червения кръст, за стипендии на студенти по българска лингвистика, вършат дарения и в Сливен. Учредяват и стипендия на името на сина си Кирил, който умира на 22 години като български офицер в Първата международна война.



Водещите в студиото Илияна-Роси и Георги предизвикаха гостите с викторина за живота на Панаретов, както и за именуването на селото на Панаретовия жанр, осъществено през 1934 година. Специален участник в диалога бе някогашният регионален шеф Марин Кавръков. Благодарение на неговата разпоредителност след дълги десетилетия на давност споменът за известния посланик и родолюбец бе възроден. Кавръков потърси съдействието на външното ни министерство и на кмета на община Вашингтон Ейдриън Фенти и през 2010 година бе открит гробищния парк, където почиват тленните остатъци на Стефан Панаретов в столицата на Съединени американски щати. От тогава всяка година на 19 октомври, датата на кончината на дипломата през 1931 година, представители на посолството ни сервират пред паметната плоча цветя от името на родолюбивите сливенци и от свое име.



Паметна плоча на Стефан Панаретов бе сложена преди няколко години и върху фасадата на кметството в Панаретовци. Пред нея също бяха поднесени венци и цветя преди началото на спонтанното телевизионно студио, в което душа и сърце вложи целият екип - Моника, Ванеса, Петър, Полина, Ивайло, Божидара, Даниел, Иванина, Паула, Веселина. Главни продуценти бяха секретарят на читалището Веселина Миланова и ръководителят Галин Миков. Организаторите получиха писмо от посланика на Съединени американски щати Кенет Мертен, в което се показва признателност за самодейността.

За събитието бяха отпечатани цветни брошури с доста фотоси от архива и исторически бележки за Панаретов. Директорът на СУ „ Константин Константинов “ Весела Паскалева даде столове за киносалона. Така бяха обезпечени задоволително места за многочислените посетители на честването. Сред тях бяха кметският наместник Станимир Василев, общинският гл. специалист Десислава Куртова, другари на читалището, поданици на Панаретовци.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР