17 пана със снимки от професионалната фотосесия на 14 български

...
17 пана със снимки от професионалната фотосесия на 14 български
Коментари Харесай

Откриха изложба с фотографии на българските олимпийци по природни науки във Варна

17 пана със фотоси от професионалната фотосесия на 14 български олимпийски тима по естествени науки с създател фотографът Костадин Кръстев-Коко подредиха пред зала " Пленарна " на община Варна.

Ученическите тимове, показани в изложбата, показват страната ни на най-престижните интернационалните олимпиади по математика, физика, химия, биология, филология, информатика, астрономия и астрофизика. За 2023 година от всички интернационалните, европейски и балкански олимпиади и надпревари българските олимпийци по естествени науки са спечелили 90 медала, от които 17 златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

Младите хора могат да бъдат фотомодели, занимавайки се и с математика, информатика и други естествени науки. Нужно е просто да си извънреден в региона, в която искаш да се развиваш, сподели пред гостите на изложбата заместник-кметът Павел Попов. По думите му точно надарените младежи – герои на изложбата, ще върнат традицията българското общество да залага своите очаквания на младите учени.

Силно е и варненското наличие в олимпийските тимове в тези дисциплини - през предходната година 5 възпитаници и двама ръководители от Варна са взели участие в влиятелните конгреси и са спечелили 7 медала за България - 2 златни, 1 сребърен и 4 бронзови.
Варненските олимпийци са Веселин Маркович, спечелил бронзов орден от Международната олимпиада по математика и бронз от Международната олимпиада по информатика; Светослав Арабов със златен орден от Международната олимпиада по астрономия; Михаил Паскалев със злато от Международната олимпиада по география; Миглена Меркулова с бронз от Международната олимпиада по астрономия; Маргулан Исмолдаев с бронз от Международната олимпиада по физика и сребро от Европейската олимпиада по физика, неколкократен медалист от Международната олимпиада по астрономия. Всички са ученици на Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “.

От Варна са и двама от ръководителите на олимпийски тимове по естествени науки - Ева Божурова от Народната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „ Николай Коперник “, началник на националния тим по астрономия и Захари Дончев, началник на националния тим по астрофизика.

Изложбата „ Моите будители “ е по план на Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки (СООПН), което от 20 години се грижи за финансирането на участниците в интернационалните олимпиади по естествени науки. По думите на изпълнителния му шеф Вълкан Горанов инвестицията в олимпийските състезатели по естествени науки е инвестиция в бъдещето на България и в нейните младежи, които в идните години ще бъдат мотор на нововъведенията и на научните достижения на страната ни.

Изложбата „ Моите будители ” може да бъде забелязана до 21 април пред зала „ Пленарна “ на общината.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР