17 март 2024 е повратна дата – освен ден преди

...
17 март 2024 е повратна дата – освен ден преди
Коментари Харесай

Ден за прошка, но възможна ли е? Две години от „незаконния и неграмотен арест” на Борисов

17 март 2024 е повратна дата – с изключение на ден преди крайния период за решението ще има ли кабинет с първия мандат или отиваме на следващи предварителни избори, през днешния ден е и Сирни Заговезни, и годишнина от един от най-тревожните дни в най-новата ни история – когато министър председател подреди да бъде задържан водачът на опозицията.

На 17 март 2022 Кирил Петков подреди арест на Бойко Борисов. Събитията, които трайно разтресоха политическия пейзаж на страната, бяха по самодейност и свидетелски показания на тогавашния министър председател Кирил Петков. На база „ опасенията “ на Петков, че Борисов е направил закононарушение, тогавашният МВР-министър Бойко Рашков даде заповед за задържане без събрани доказателства.

Въпреки че при обиските в дома на Борисов и останалите арестувани от ГЕРБ не бяха открити доказателства за осъществени закононарушения, те останаха за денонощие в ареста. „ Брутално, гадно, върнаха ни в Комунизма. Точно както 1944 година Ровиха в кошчетата на децата “, съобщи Борисов след стартирането си от ареста без обвинявания на 18 март късно вечерта.

Окончателната дума, несъмнено, беше на съда. А той, след разглеждане на „ доказателствата “ разгласи, че водачът на опозицията е задържан в изискванията на липса на доказателства за осъществено закононарушение, необразовано написана и неразбираема заповед за задържане и разпитани очевидци едвам на идващия ден.

В решението си арбитър Николай Урумов показва, че Министерство на вътрешните работи е способен орган, само че липсвали наложителни реквизити в документа, както и годни данни за осъществено закононарушение. Магистратът показва, че „ очевидецът “ – тогавашният министър председател Кирил Петков, е разказал, че при срещата си с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши е споделил угриженост, че българската прокуратура не е работила съответно. Кьовеши декларирала, че ще бъдат подхванати дейности от Европейската прокуратура в обсега на нейната подготвеност. Петков изразил и терзание, че имало възможност Борисов и други, упоменати в отчет на АДФИ, да получат достъп до него и да повлияят на следствието, като унищожат или скрият документи и притискат очевидци.

„ Тези негови подозрения не са подкрепени с никакви обстоятелства. Петков не е показал, че е бил очевидец на закононарушение, нито, че е знаел за такова ”, написа арбитър Урумов.

„ Това решение е взето на една оргия с доста уиски, бяло вино, пици на кристали. И заря поръчали. С единствената задача да ме извлекат пред децата с белезници “, съобщи няколко месеца по-късно водачът на ГЕРБ. По-късно стана ясно и, че сега на ареста на татко ѝ и ексцесиите в дома им, дъщерята на Борисов Виолета е била бременна.

Към днешна дата, карцерът е оставен в предишното, само че сигурно не и пропуснат. А навръх Сирни Заговезни ни остава единствено да се чудим: допустима ли е амнистия?


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР