165 км нови и основно ремонтирани пътища, които още са

...
165 км нови и основно ремонтирани пътища, които още са
Коментари Харесай

Министър Цеков: Инспекция на пътища в гаранция установи отклонения от качеството при над 50% от участъците

165 км нови и главно ремонтирани пътища , които още са гаранционни, са били тествани през септември от Института по пътищата и мостовете /ИПМ/ към Агенция „ Пътна инфраструктура “ /АПИ/. При повече от половината от инспектираните сектори са били установени отклонения от качеството и техническите условия , заяви районният министър Андрей Цеков , който дружно със заместника си Николай Найденов и шефа на ИПМ инж. Веселин Димитров , показаха резултатите от осъществените инспекции на сектори от републиканската пътна мрежа. Взети са общо 312 сондажни проби от 12 обекта в гаранционен период, като на 7 от тях са били открити разминавания на дебелината на асфалтовите пластове с плановите. На 4 от тестваните 13 пътища за равност са били открити нередности .

АПИ към този момент е пратила писма до компаниите реализатори на ремонта и надзора за премахване на пропуските в границите на гаранционните периоди. Досега са подхванати дейности за премахване на дефектите в близо 9-километров сектор по направлението Бяла Слатина – Плевен , като няма искания от страна на изпълнителя за установените отклонения.

Проверките са почнали през септември , като на първа фаза с профилограф се обследва равността на настилките по магистрални и първокласни сектори от републиканската пътна мрежа. Данните от този вид образна диагностика служат за знак за това дали има по-сериозни деформации и вероятно дали има проблеми с качеството на инвестиции материал, с носимоспособността на настилката и с дебелината на пътната структура, за което се вземат проби благодарение на ядки от пътищата от главния, износващ и биндер слой.

„ Целта ни е да се реализират регулярни инспекции на качеството на към този момент признати и изпълнени планове по главен ремонт или създаване на нова пътна инфраструктура в границите на гаранционните периоди, тъй че страната да упражни правата си по рекламации и позволени дефекти в границите на гаранцията “, съобщи министър Цеков, допълвайки, че инспекциите не престават.

Министърът заключи, че в някои от обектите позволените дефекти са местни , т.е. отнасят се до избрани дребни сектори на пътното платно, а в други са установени систематични нередности – по протежения на целия пътен сектор са открити отклонения от плановите и нормативни условия.

„ Изводите са, че явно има пропуски при реализирането на настоящия надзор по време на осъществяването на ремонтите, които водят до отклонения от изискуемото качеството. Това е сериозен сигнал, по отношение на действието на системите за надзор от изпълнителите, надзора и страната, за което е належащо да се увеличи качеството по време на осъществяването “ , означи министър Цеков.

Регионалният министър даде образец, че по Автомагистрала „ Струма “ са установени дефекти в 12 разнообразни сектори , с обща дължина 1300 нелинейни метра в общо 16 км трасе . Там има знак за понижен надзор при осъществяване, само че не се визира целият сектор. По различен метод стоят нещата с обходния път на град Ахелой, където в сектор от към 5 км, от взетите 32 сондажни ядки, 22 не дават отговор на плановите и нормативни условия. Разлика има в главните асфалтови пластове и цялата дебелина на асфалта, като отклоненията са разнообразни в другите сектори.

„ Ако плановите условия са за 21 см дебелина на асфалта, с възможно отклоняване 10%, или 19 см толеранс, имаме сектори с асфалтово покритие към 15 см. Това е най-фрапиращият случай. Същото е по околовръстното на Добрич, на път III-1304 Бяла Слатина – Плевен и други Дали сме наставления за премахване на минусите, като ще създадем и следваща инспекция дали след ремонта пътищата към този момент дават отговор на условията по плана “ , разяснява още районният министър.

Той бе безапелационен, че графикът за инспекции се базира на едно обективно събитие – по кое време изтича гаранцията . Затова първите инспекции са съсредоточени на първо време в секторите, където тя е пред приключване.

„ Метеорологичните условия не могат да въздействат на дебелината на асфалта. Там, където липсват 3 или 4 см от асфалта не може да се изпарят от топлото време “ , сподели още районният министър.

Той акцентира, че писма са изпратени до всички реализатори , като досега няма възражения за установеното. Разбира се, те като страна в процеса, могат да търсят отбрана, само че констатациите стъпват на справедливи и научни данни. Взетите ядки са съгласно методиката на Института по пътища и мостове – по една на всеки 2000 кв. м трасе.

„ Може да съпоставите и с инспекциите, които се правеха от служебното държавно управление, което взе 9 ядки от 4 автомагистрали “ , сподели още Цеков.

Той добави, че тестваните пътища са строени в разнообразни интервали , като гаранционната поддръжка също е с разнообразни периоди – 7 година за автомагистрали, 5 година за първокласни пътища, 4 година за второкласни пътища.

„ Съобразяваме се с датите на приключване на гаранциите и ще продължим дотогава, до момента в който е належащо. На всеки един пътен сектор, който е в гаранция, ще правим нужните инспекции. Основна отговорност на АПИ и на Министерство на регионалното развитие е да обезпечи точното осъществяване на подписаните контракти. Ако е изпълнено с неприятно качество – то би трябвало да се оправи в периода на гаранция. ДНСК ще ревизира дали има разлика в изпълненото и регистрираното по документи и в случай че се откри, че има документи, които са с погрешно наличие, тогава ще има вероятно съображение за наказателно произвеждане „, сподели още министър Цеков.

„ Работата на страната е без оглед на това кой е изпълнителят да упражни правата си, тъй че да подсигурява, че предоставеното от страната и заплатеното с пари на данъкоплатците, е такова, каквото изисква планът и законът. Не съм се интересувал кои са изпълнителите “ , акцентира още районният министър.

„ До средата на месец ноември ще обявим решението на работната група по какъв начин ще продължи строителството на Автомагистрала „ Хемус “. Няма да влизам в елементи, тъй като те стават мотив за операции, най-много политически, а въпросът е чисто юридически и може да се реши с дейности на държавното управление и Народното събрание “ , разяснява министър Цеков в отговор на питане от медии.

Осигурено е зимното поддържане на републиканските пътища и няма мотиви за терзания , безапелационен е министърът. По думите му има подписани контракти със служебния кабинет, бюджетите им не са изчерпани напълно и ще стигнат за целия зимен сезон. Контрактите са в действие до избор на нов реализатор. Той акцентира, че поради правни разногласия с сектора повече от година и половина няма контракти за настоящ ремонт и поддръжка на пътищата, само че има опция за спешен ремонт на най-опасните пътни сектори преди рухването на снега.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР