160-годишната църква Свети Георги в пловдивското село Черноземен продължава да

...
160-годишната църква Свети Георги в пловдивското село Черноземен продължава да
Коментари Харесай

160-годишната църква в пловдивското село Черноземен продължава да се руши

160-годишната черква " Свети Георги " в пловдивското село Черноземен продължава да се разрушава. В новините на Българска национална телевизия 2 сме ви разказвали неведнъж за неприятното положение на постройката, само че казусът към момента не е позволен. Храмът към този момент незабавно се нуждае от спешно подсилване. Заради неналичието на финансиране жителите на селото стартират сами да събират средства за ремонт.

Черноземен, Калояново

От години храмът в селото е в спешно положение. С всеки минал ден църквата още повече се разрушава, по тази причина достъпът до нея е неразрешен. Свещеник също няма. На празници хората палят свещи у дома.
Лазар Вичев – гражданин на село Черноземен: " Погребения вършим на гробищата. Обаче не може да разберем по кое време има мъртвец. Няма кой да ни извести, че е умрял човек, и научаваме след дни. "
Наскоро паднал куполът на олтара. Пропукал се и стенописът " Тайната вечеря ", изрисуван от известния зограф Георги Данчов. Пред сриване е и камбанарията. Затова тя незабавно би трябвало да бъде укрепена.
Тоня Христозова – кмет на село Черноземен: " Имаме отговор от министър Боил Банов, който изрично съобщи, че ще търси способи да могат да бъдат открити тези средства. "
Преди пет години кметството е спечелило план за ремонт на църквата на стойност 790 хиляди лв.. От Митрополията в Пловдив обаче не одобрили междинните заплащания и поискали крайната сума да се понижи. Сроковете били изпуснати, а финансирането - изгубено. Докато чакат помощ, жителите на Черноземен въпросително гледат към актуализирания храм " Свети Стефан " в Истанбул.
Елена Тухлева – гражданин на село Черноземен: " Може ли там да се гради българска черква и с такова внимание всички следяхме по малкия екран и с такова трогване, а в нашето село две години да се мъчим да не можем да си укрепим църквата, да влезем да запалителен една свещичка. "
Ако Министерството на културата скоро не отпусне средства за ремонт, хората от селото стартират сами да събират средства. Само за укрепването на камбанарията са нужни 300 хиляди лв..
 Министерството на културата ревизира рискова черква неразрешена за свещенодействие Министерството на културата ревизира рискова черква неразрешена за свещенодействие
Министерството на културата стартира инспекция за определяне на аргументите довели до сериозното положение на църквата "Св. Георги " в пловдивското село...
 Експерти: ​Църквата в село Черноземен се нуждае от незабавно подсилване Експерти: ​Църквата в село Черноземен се нуждае от незабавно подсилване
Църквата „ Свети Георги " в пловдивското село Черноземен, която стартира да се разрушава преди дни, е в сериозно положение и се нуждае от краткотрайно подсилване,...
 Протест против разрушаването на храм в село Чернозем Протест против разрушаването на храм в село Чернозем
Миряни стачкуваха против пловдивския митрополит Николай пред рушащата се черква в село Черноземен. През 2013 година митрополитът отхвърли да подпише ев...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР