16 имота на армията са продадени за времето от 2017

...
16 имота на армията са продадени за времето от 2017
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: За първи път министър връща имоти на МО

16 парцела на армията са продадени за времето от 2017 година, измежду тях няма " апетитни ", безапелационен е министърът
За първи път министър връща парцели на Министерство на защитата, уточни на чуването си в Народното събрание военният министър Красимир Каракачанов. Той изнесе информация, че за седем години от 2009 година до 2016 година са продадени 196 парцела на армията, до момента в който при неговото ръководство са продадени единствено 16. Той даже укори депутатът Десислав Чуколов от Атака, че не е наясно какво запитване е отправил към него.

Министър Каракачанов обясни, че след 1991 година и промените в българската войска в министерството са се оформили ред обилни парцели, които са закрити, не се употребяват и са с отпаднала нужда.

„ Те се продават по реда на Закона за държавна благосъстоятелност. От обществена държавна благосъстоятелност минават в обществена частна благосъстоятелност с решение на Министерския съвет, в Министерство на защитата се продават с наддаване. Началната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка плюс 10%. При отсъствие цената за идващия търг не се понижава, остава същата “, разяснява вицепремиерът Каракачанов в пленарна зала. По думите му изказванията на депутати, че той е обещавал да продава острови и полуострови по морето, евентуално са резултат, че атакистите в мащабите „ се бъркат с Крим “.

„ Няма всеобща продажба на парцели, острови, архипелази, жълти павета и не знам още какво. За пръв път министър връща парцели на Министерство на защитата, 56 дка подарени на община Поморие са върнати, 90 дка в центъра на Пловдив бяха върнати и е видно от обстоятелствата, които посрамвам “, посочи от трибуната Каракачанов.

Министърът на защитата акцентира, че назад на внушенията, заложени в това запитване на „ Атака “, неговата политика е да съхранява парцелите на армията.

„ Идеята ми е тези парцели да не се продават, тъй като 3500 военнослужещи нямат жилище, а през процедура за отстъпено право на градеж да вземем парцели. 1200 картотекирани военнослужещи в София са без жилище “, уточни Каракачанов. Според него „ хора, които и един гвоздей не са забили в живота си, чакат една неистина, повторена 110 пъти да стане истина “.

От ГЕРБ желаеха обяснение по какъв начин с отстъпеното право на градеж ще се реши въпросът с настаняването на картотекираните военнослужещи.

По информация военният министър посочи, че 3324 души са картотекираните военнослужещи в края на 2019 година, а втора поредна година некомплектът в армията се попълня.

„ Освен нарастване на приходите, за военнослужещите другото е общественият пакет – жилища и децата им да употребяват детски градини и учебни заведения. 150 лева им даваме за наем, което е ¼ от наема в София или заплаща се повече.

По преференциалният вид за МО е да не пипа пари или за парцела „ х “ в Обеля наддават компаниите, минимално 25% е отстъпеното право на градеж и по този начин за две години МО може да придобие жилища, с цел да реши казуса на тези хора “, безапелационен е военният министър.

Той добави, че за някои парцели, които са огромни 54 дка в Обеля, да вземем за пример, компенсацията ще е голямо и по тази причина МО ще изиска да се прибави детска градина и различен обществен център към отстъпените жилища от бъдещия строител.

„ В Поморие с отстъпено право на градеж може да се изиска построяването на обществен дом за военнослужещите, които са самотни и няма кой да се грижи за тях “, добави министър Каракачанов.

Освен това 150 жилища, половината от които в София, към този момент са ремонтирани и там се настаняват военнослужещи.

Народният представители Милен Михов от Обединени патриоти установи, че тази процедура по чуването на министър Каракачанов е самодейност на някогашни членове на Обединени патриоти, а „ в този момент подвластни членове на един някогашен народен представител и неговите спонсори “, имайки поради Волен Сидеров, който е общински консултант от „ Атака “ в столичния парламент.

„ Тъй като не стана ясно и не чухме никакви съответни данни за дебата по парцели и кадрова политика, по тази причина ето какво стана в МО за 2 години и 10 месеца – три пъти с по 10% бяха вдигнати възнагражденията, бюджетът на ведомството надмина 2 милиарда лева, за първи път разноските в защитата са ориентирани за придобиване на отбранителни качества “, уточни Михов.

В допълнение водачът на НФСБ Валери Симеонов дефинира днешното запитване към военния министър като „ обикновена клеветническа акция, каквато от „ Атака “ могат да вършат “.

За клюка и „ неистина от Гьобелсовски, Сталински вид “ приказва и министър Каракачанов. В умозаключение той подсети на депутатите от „ Атака “ надписът на колоната на Хан Омуртаг - „ Каквото и да правиш, Бог вижда “.

„ Благодаря на управлението на Народното събрание, че насрочи това чуване. Лично аз считам, че методът да преодолеем този недокомплект в армията от 5 000 души е да въведем наборната военна работа. Така го вършат и модерните страни “, приключи изявлението си пред депутатите военният министър. Каракачанов съобщи, че наборната работа у нас е финансов въпрос и по тази причина счита, че въвеждането й не следва да стане незабавно, а да се обмисли.

След края на дебата в зала Чуколов причака Каракачанов и в коридорите на Народното събрание.

„ Краси, ела да си приказваме. Защо не ми отговори на въпросите “, подвикна атакистът.

„ С теб няма да диспутирам. Шоу няма да вършим “, подмина го министърът. /tribune.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР