16-годишното момче от Пловдив, което беше задържано заради планиране на

...
16-годишното момче от Пловдив, което беше задържано заради планиране на
Коментари Харесай

Какво откриха в помещенията, ползвани от ученика, задържан за тероризъм у нас

16-годишното момче от Пловдив , което беше арестувано поради обмисляне на терористичен акт, е вербувано от терористичната формация „ Ислямска страна “, съобщи на брифинг зам. основният прокурор Иван Гешев. По думите му, в пространства, които младежът е употребявал, е открито знаме на групировката, както и книги. Открити са и голям брой подготвени и в развой на правене взривни устройства и тръбна бомба. Момчето учи в елитно учебно заведение и е от положително семейство, добави Гешев и посочи, че точно фамилията е подало сигнал за протичащото се.
 
Прокурор Гешев означи, че става дума за дете, което е повече жертва, а не толкоз възможен причинител. И добави, че е от положително семейство.
 
Сигналът за детето е бил получен о т негови близки. То е било взето от учебно заведение от татко му и интервенцията по задържането му се е провела със съдействието на родителите му.

 Помещения на арестувания възпитаник от Пловидв Прокуратура на Република България, БГНЕС
По информацията все още, ученикът е бил вербуван от „ Ислямска страна “ (ИД) посредством к онтакт в обществените мрежи .-->

При претърсванията е намерено вещество към 1 4,5 кг, като употребяваното в атентати в Белгия и Франция, в това число и при атентата в Сарафово. Материалите за правене на веществото са общодостъпни на пазара.
 
Открито е още знаме на ИД и о бщодостъпна литература за тероризма.
 
М омчето е било под въздействие на вербовка от към една година. Н а детето му е била оказана и процедура, по която да одобри исляма.
 

От прокуратурата са решили да изискат от спецсъда момчето да бъде сложено в профилирано заведение, в което с него да работят психолози и психиатри.

Заседанието е било закрито и съдът е решил да наложи контрол от член на Комисията за противообществените прояви. От прокуратурата ще стачкуват, тъй като считат, че на момчето му е нужна по-сериозна помощ от експерти, в изолирана среда.
 
Зам. основният прокурор Гешев добави, че съгласно доказателствата е сбъднат състав на закононарушение . Няма обаче данни дали е имало съответен обект, против който да се приготвя атентат. Той прикани медиите да не търсят родителите и учебното заведение на момчето . И означи, че органите на реда имат цялостното подпомагане на фамилията, които са декларирали подготвеност със сина им да работи психолог.

 Помещения на арестувания възпитаник от Пловидв Прокуратура на Република България, БГНЕС
Прокурор Гешев сподели още, че този случай е посочил по какъв начин някои проблеми, които считаме за несъществуващи, към този момент са в България и те касаят всеки родител. Както и че би трябвало да стартира решаването на тези проблеми, и да им бъде противодействано от обществото и цялата страна.
 
Зам. основният прокурор означи и че от няколко месеца се приготвя въвеждане на антитерористични центрове у нас по сходство на Съединени американски щати. В тях би трябвало да има представители на всички служби, които в действително време да вземат решение или предотвратяват рецесии. По думите му планът е на финалната си фаза и следва, в случай че има схващане от държавното управление, да се случи в къс интервал.
 Помещения на арестувания възпитаник от Пловидв Прокуратура на Република България, БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР