16-годишно момче и 13-годишно момиче от Пазарджик са се отровили

...
16-годишно момче и 13-годишно момиче от Пазарджик са се отровили
Коментари Харесай

Спасиха шест деца с отравяния в Пазарджик - пили разредител за боя, миша отрова и алкохол

16-годишно момче и 13-годишно момиче от Пазарджик са се отровили след смесването и изпиването на незнайно количество алкохол (бира, водка и уиски). По-голямото дете е признато в алкохолна кома и в много тежко положение, като лекарите във Второ детско поделение в регионалната държавна болница са ги избавили. Това разяснява доктор Мария Митева, педиатър в отделението, където единствено за седмица са били признати 6 деца с разнообразни отравяния, написа 24 часа. Най-малкото от тях е на година и 11 месеца, а най-голямото- на 16 години. 12-годишно момиче от  Белово е признато в Интензивния бранш на отделението, откакто по простъпка е приело незнайно количество разредител за багра. То объркало шише за вода с такова, в което било съхранявано рисковото вещество и отпило няколко глътки. Детето е признато в незадоволително общо положение.
Прочетете още
Момиченце на 1 година и 11 месеца от брациговското село Исперихово е било избавено от лекарите във Второ педиатрично поделение в болничното заведение в Пазарджик, откакто пило миша отрова. Невръстното било видяно от майка да си дъвче розови зрънца и незабавно било докарано в лечебницата. Момиченцето постъпи в отделението в незадоволително общо положение, разяснява доктор Мария Митева от Второ педиатрично поделение в МБАЛ-Пазарджик. Тя добави, че не се знаело какво количество от отровата е съумяло да погълне, само че отравянето с такава отрова е доста рисково. Още 5 деца с тежки отравяния са били лекувани в отделението през предходната седмица. „ Изключително натоварена седмица, само че се радваме, че успяхме да помогнем и на шестте отровени деца и да ги изпишем здрави и без отрицателни последствия от отравянията “, разяснява доктор Мария Митева.

14-годишно момиче от с. Алеко Константиново постъпва в отделението след несполучлив опит за самоубийство. Освен, че е изпило неустановено количество таблетки от три типа лекарства - Валсартан, Диклак и Но-шпа, е направило опит и да си пререже вените. Прието е в повредено общо положение, само че след приложеното лекуване е нормализирано.

13-годишно момче от с. Мало Конаре е открито от майка си на улицата, отпуснато и пребледняло, несъответстващо, с недоволство от зной и сърцетуптене. След като е докарано в Спешно поделение, е признало, че е пушило трева. Не е известно какви тъкмо наркотични субстанции е имало в цигарата, която му е дадена да пуши от негови другари. След извършеното лекуване в Интензивния бранш на Второ педиатрично поделение на 17 юли, детето е изписано в положително положение.

„ Всички случаи завършиха удобно, само че желаеме да кажем на родителите, че е належащо да се организират повече диалози с децата. Те няма по какъв начин да бъдат изолирани от обществото и околния свят, само че в случай че знаят за заплахите от използването на рискови субстанции, ще се замислят и ще знаят по какъв начин да се защищават и да не ги използват. Що се отнася до токсичните субстанции, те би трябвало да се съхраняват на недостъпни за децата места, а шишетата, в които са сипани да бъдат и надписани. Не разхвърляйте из домовете си токсини за гризачи и инсекти, които могат да попаднат в детските ръце “, посъветва още доктор Митева.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР