153-ма души са посетили Отделението по образна диагностика в горнооряховската

...
153-ма души са посетили Отделението по образна диагностика в горнооряховската
Коментари Харесай

153-ма измериха костната си плътност в горнооряховската болница

153-ма души са посетили Отделението по образна диагностика в горнооряховската болница, с цел да им бъде измерена костната компактност. Медицинската услуга бе въведена в лечебното заведение в края на август и ползата към нея е огромен. „Методът за проучване посредством компютърен томограф на костната компактност дава доста по-бързи и точни резултати, а облъчването при него е доста по-малко“, разяснява доктор Галя Дачева, шеф на отделението.

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ е втората болница в страната, в която се ползва този способ. Чрез него се организира ефикасна профилактика на остеопорозата, която е третото по значителност обществено заболяване в света. Първичната остеопороза е всеобщата и най- постоянно визира дамите в менопауза, защото организмът стопира да създава хоромона естроген. Остеопорозата е известна още и като „ тиха зараза “, защото не е съпроводена с болки и може да не бъде видяна с години. Първите счупвания настъпват към 60-65- годишна възраст, в региона на гръбначните прешлени.

На огромен риск са подложени възрастните хора, чиито кости са тънки и чупливи и при положение на рухване и контузия (най- към този момент се чупи шийката на бедрената кост), те се залежават трайно и развиват неподходящи съпътстващи болести. В 80% от случаите тези пациенти умират. Съвременният способ за проучване на костната компактност със скенер, не се поема от здравната каса и всеки пациент самичък заплаща проучването, прецизират от МБАЛ. До края на октомври за пациентите болничното заведение пусна промоционална цена на проучването от 40 лв., като от на следващия ден искащите ще заплащат такса по одобрения от лечебното заведение ценоразпис. Цената му обаче остава налична за искащите, защото то ще коства едвам с 10 лв. повече – 50 лв..

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР