150 хиляди лв. се предоставят като безвъзмездна финансова помощ на

...
150 хиляди лв. се предоставят като безвъзмездна финансова помощ на
Коментари Харесай

България отпуска 150 000 лв. за Болградската гимназия в Украйна

150 хиляди лева се дават като безплатна финансова помощ на Болградската гимназия " Г. С. Раковски ", Болград, Одеска област, Украйна. Тази година се навършват 160 години от основаването на първото българско приблизително учебно заведение , построено с труда и средствата на нашите сънародници в Бесарабия.

Инициативата за основаването му е подета през януари 1858 година от делегация на българските колонии , която показва в столицата Яш на Молдавската страна подписка за разкриване на учебното заведение пред президента на княжеството - Никола Богориди, внук на огромния български възрожденец Софроний Врачански. На 28 юни 1858 година княз Богориди издава декрет за основаването на Бълградско централно учебно заведение , който в детайли урежда неговия статут, финансиране и ръководство.

Съдействие оказва и българският бунтовник и възрожденец Георги Раковски , който по това време се намира в Яш и персонално се познава с княза. По волята на учредителите преподаването на образователните дисциплини се е правило на български език. Гимназията дава едни от първите политически, културни и просветни дейци на България - Ангел Кънчев, Олимпи Панов, Александър Малинов, учен Александър Теодоров-Балан и други, които посвещават своя разсъдък, сили и опит за възраждането на освободена България.

Съвременната история на гимназията води начало си от 1993 година, когато Болградското приблизително общообразователно учебно заведение № 1 става Болградска гимназия, а от 1999 година Болградската гимназия носи името на Георги С. Раковски.

През 2001 година сред Украйна и България е подписан специфичен Протокол за историческата Болградска гимназия. Училището е едно от най-престижните образователни заведение в Южна Украйна , където задълбочено се учи български език и литература, история и просвета на българския народ, оказвайки голямо значение за цялата българска диаспора.

Днес в гимназията се образоват към 350 възпитаници от I до XI клас . Всички те учат български език, а в X и XI клас - българска литература. Учебните стратегии по български език са одобрени от Министерството на образованието и науката на Украйна.

Подкрепата , която българската страна ще окаже на Болградската гимназия по отношение на юбилея, ще бъде израз на поредна и целенасочена политика за запазване на българския език и на националната идентичнос т на българската общественост в Украйна. Този акт ще докара до позитивен отзив измежду нашите сънародници, които свързват своята орис с историята на гимназията.

 Украйна подсигурява проучването на български език
Украйна подсигурява проучването на български език

България поддържа териториалната целокупност на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР