15% увеличение на психолозите в училищата само за последната година

...
15% увеличение на психолозите в училищата само за последната година
Коментари Харесай

Психолози в 50% от училищата, активират спорта в борбата с агресията

15% нарастване на психолозите в учебните заведения единствено за последната година регистрира министърът на образованието Николай Денков по време на полемика на тематика " Психичното здраве в учебно заведение - нужни ограничения ", проведена от националния омбудсман Диана Ковачева. Дискусията идва в отговор на зачестилите случаи на експанзия сред деца в учебно заведение и клипове с прояви на експанзия, които се разгласяват в обществената мрежа, изключително засилено след въвеждането на онлайн образованието по време на пандемията от ковид.

2915 сега са общо експертите в тази област в учебните заведения - 1394 са психолози, 881 са педагогичен съветници, което е над 50% покритие в българските учебни заведения. Има задоволително финансиране, само че в учебната мрежа няма задоволително експерти, които да са подготвени да се включат в тази активност, разяснява Денков. Той означи и пропуски в нормативната база по тематиката и даде обещание интензивно подпомагане, с цел да се разбере по какъв начин може да се промени обстановката, като да вземем за пример въвеждане на часове на класа, дали има липса на методични материали, присъединяване на психолози в учебната мрежа.
 Помогнете на учителите да се оправят с експанзията, зоват от МОН
Помогнете на учителите да се оправят с експанзията, зоват от МОН

Да не се каля цяло съсловие, от чийто професионализъм зависи бъдещето

Николай Денков изясни и какви старания в тази посока е положило Министерството на образованието и науката (МОН). В Бургас, Варна, Стара Загора, София към 2000 възпитаници образуват мрежа за разискване на експанзията и психическа поддръжка. На безплатната телефонна линия, открита по време на пандемията от ковид, непрекъснато се обаждат родители, възпитаници, с цел да споделят за психически проблеми, свързани с локдауна. Има съществена концепция интензивно да се отвори телефонната линия за деца, възпитаници, педагогичен експерти, родители, които търсят психическа поддръжка, сподели министърът.

Денков разгласи още, че се планува да се засилят дейните физически действия в учебно заведение , с цел да се понижи напрежението, това се предписание и в този момент посредством едноседмични екскурзии и разнообразни извънкласни действия. Тази година е стартирана програмата " Заедно със спорта " със 100 млн. лева, а задачата е да се включи всяко едно учебно заведение. МОН има за цел да се рестартира работата с възпитаници - тъй че децата да са дружно в действия, които понижават напрежението, ориентирани към предварителна защита, фокус в извънкласни действия, да се овладее експанзията, разясни просветителният министър.

Николай Денков означи по тематиката две основни думи - " предварителна защита " и " съдействие ". МОН обаче твърдо пази учителите и не желае да бъдат нападани по тематиката експанзия. Учителите също се намират в извънредно сложна обстановка, липсва и задоволително подготовка на материали, с цел да влязат в тази борба, учителите не би трябвало да бъдат отговорни, а да бъдат подкрепени в този развой, уточни той.

В умозаключение министърът сподели, че сега има терзания от страна на лекари, на родители и на учители поради ковид . Много е висока заболеваемостта измежду учителите и е доста сложен салдото какво да е образованието - присъствено или онлайн, изясни той. Ще има следващи срещи с създателите на най-важните оферти, добави Денков.
 Синдикалисти: Не нападайте учителите, оставете ги да възпитават!
Синдикалисти: Не нападайте учителите, оставете ги да възпитават!

Да има оценка за държание...

Той съобщи, че по тематиката МОН работи интензивно със Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. От своя страна доцент Михаил Околийски, представител на СЗО за България, уточни в полемиката, че има потребност от самостоятелен метод към всяко дете и е подготвен да даде цялата доказателствена база на СЗО по тематиката. Румяна Димова от СЗО цитира проучване, показващо че отражението на експанзията при децата има отражение върху развиването им. Околийски заяви още, че е имало среща с министъра на опазването на здравето Асена Сербезова, на която е дадено, че ще се направи всичко допустимо да се помогне на децата и учителите. СЗО счита, че подобен вид уроци би трябвало да влязат в образователния материал, само че към момента не са и резултатите от експанзията в учебно заведение са доста неприятни. Според проучването им " тревогата на децата се е повишила неимоверно по време на ковид, обвързваните с нея случаи на експанзия и полово здраве ". В тази връзка Диана Ковачева означи казуса, че не на всички места има психолози, нито те могат да се включват в съответните действия, както и те са ангажирани с 15% административна работа и че заместват учители.

От УНИЦЕФ показаха, че съгласно друго проучване 11% от подрастващите у нас - над 73 момчета и девойки, са с психологично разстройство , както и че най-преобладаващата форма на принуждение е прочувственото и психическото.

Фондация " Анимус " се разгласи за всеобхватна идея към целия екип на учебното заведение с грижа за психологичното здраве.
 Деца пребиха дете. Заснеха видео. С жертвата работи психолог
Деца пребиха дете. Заснеха видео. С жертвата работи психолог

Според това по какъв начин се оправят институциите, които са ангажирани с предварителната защита, не остава нищо друго с изключение на да чакаме идващото видео
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР