15 са вече сигналите до Върховния касационен съдСамо два казуса

...
15 са вече сигналите до Върховния касационен съдСамо два казуса
Коментари Харесай

22-ма съдии разследват главния прокурор

15 са към този момент сигналите до Върховния касационен съд
Само два проблема са свързани с изпълняващия функционалностите Борислав Сарафов

Механизмът не включва някогашни

Двадесет и двама са съдиите, дали единодушието си да проверяват основния прокурор. Списъкът бе утвърден от Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС). В него по условията на закона влизат магистрати от окръжно или апелативно равнище с сан на арбитър от Върховен касационен съд и с не по-малко от 7-годишен стаж по наказателни каузи.

В листата, направен в 14-дневен период от влизането в действие на механизма за следствие на основния прокурор, личат имената на Георги Ушев - последният ръководител на закрития Апелативен углавен съд, арбитър Петър Сантиров, който през 2010 година бе задържан за рушвет по донос на Пепи Еврото и акция на Цветан Цветанов, а след това оневинен изцяло на всички инстанции. Сред тях е и арбитър Мирослав Тодорова, уволнена от Висшия правосъден съвет по гледище на упоменатия Цветанов, само че спечелила обжалването и възобновена на работа през 2013 година

От 6 до 20 юни към този момент са постъпили 15 сигнала, като единствено 2 от тях са против изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов. Три са против някогашния основен прокурор Иван Гешев, а един сигнал е против трима някогашни основни прокурори, като се твърди, че това са Сотир Цацаров, Борис Велчев и Никола Филчев.

Механизмът за следствие обаче не включва някогашните основни прокурори и техните заместници, а единствено настоящи. Всеки сигнал се преценя от арбитър Лада Паунова, началник на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд. Ако тя се произнесе, че в него има задоволително данни за осъществени закононарушения, на инцидентен принцип ще бъде определен един от 22-мата съдии, който Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ще назначи за прокурор, който да стартира следствие на основния прокурор.

Решение на прокурорската гилдия
Предлагат разкриване на процедура за нов обвинител №1
Изборът да се организира на 26 октомври

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия правосъден съвет да открие през днешния ден процедура за избор на основен прокурор, а самото чуване на претендентите и изборът да се проведат на 26 октомври. Това решение взе през днешния ден прокурорската гилдия.

Според член 173 от Закон за съдебната власт оферти за кандидатури за основен прокурор могат да вършат не по-малко от трима от членовете на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет, както и министърът на правораздаването в четирите следващи съвещания.

Заради това са заложени датите 29 юни, 6 юли, 13 юли и 20 юли, на които ще има съвещания на Пленума на Висш съдебен съвет и ще се афишират възможни кандидатури за основен прокурор. До 3 август ще се дават концепции, а на 19 септември ще бъдат направени отчетите за професионалните и нравствените качества на претендентите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР