15-годишната Даная, която страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което

...
15-годишната Даная, която страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което
Коментари Харесай

Министърът на здравеопазването е пристъпил към освобождаване на шефа на Пирогов

15-годишната Даная, която страдаше от тромбоцитопения - положение, при което броят на кръвните кафези, участващи в кръвосъсирването, е мощно занижен, умря при започване на май м.г. Тя бе призната в реанимацията на " Пирогов " с кръвоизлив и оток на мозъка, провокирани поради болестта й и след лек удар по главата. Въпреки осъществената интервенция, момичето изпадна в мозъчна гибел. Родителите й обаче взеха решение, макар голямата тъга, да дарят органите й и да спасят други заболели. В нейна памет беше основана и Фондация " Даная ", която цели възстановяване на детското опазване на здравето у нас, както и повишение качеството на образованието.

 

Майката Ани Стоянова обаче упреква незабавната болница за смъртта на детето си и желае оставката на ръководителя й доктор Валентин Димитров. От 3 дни пред " Пирогов " и Министерство на здравеопазването текат митинги за това, а самият Димитров отхвърли да подаде оставка.

Днес на срещата в здравното минисерство са участвали проф. Илко Гетов в качеството си на заместващ министъра на опазването на здравето и двамата заместник-министри доцент Михаил Околийски и доцент доктор Петко Стефановски. На нея е била и депутатката Кремена Кунева, както и представители на протестиращите пред Министерството на здравеопазването.

Пред управлението на ведомството те настояли за премахване на шефа на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " доктор Валентин Димитров. От своя страна проф. Гетов показал, че като принципал на лечебното заведение, министърът на опазването на здравето е подхванал всички нужни законови стъпки за освобождение на сегашния шеф на " Пирогов ".

По време на срещата Ани Стоянова е била осведомена за всички дейности, подхванати от страна на министерството по случая с щерка ѝ Даная, а в идващите дни следва да бъде показан и отчетът от повторната инспекция на Изпълнителна организация " Медицински контрол " и констатациите в него.

Междувременно още през вчерашния ден от Министерството на здравеопазването е разпоредена нова инспекция , оповестиха оттова. Тя ще бъде осъществена неотложно от комисия, в състава на която ще бъдат включени по двама представители от ИАМН, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителна организация по медикаментите и чиновници от Звено " Вътрешен одит " на Министерството на здравеопазването.

При нужда в хода на инспекцията е планувана и опция за привличане на спомагателни специалисти, допълват от Министерство на здравеопазването.

Проф. Гетов е поел ангажимент на утрешното съвещание на Министерския съвет да запознае държавното управление с всички тези обстоятелства, условия и развиване на проблема.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР