1427 лева са нужни на един човек за месец за

...
1427 лева са нужни на един човек за месец за
Коментари Харесай

КНСБ: Ядем най-скъпите яйца и мляко в ЕС

1427 лв. са нужни на един човек за месец за прехрана. Това сочат данни на КНСБ. За двама възрастни и едно дете са нужни 2568 лв.. На тримесечна база приходът за прехрана нараства с 1,8% или с 8,1% на годишна база.

 

Синдикатът отбелязва, че заплатата за прехрана отбелязва слаб растеж, само че към този момент при достигната по-висока база насъбрана през миналата година.

Ръстът на цените за дребната потребителска кошница, в която са включени 20 съществени и жизненоважни артикули, демонстрира повишаване на годишна база от 15,2%, като се вижда задържане на цените при някои стокови артикули, даже лек спад, само че като цяло остават на високи равнища.

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че се успокоил растежът на инфлацията като акцентира, че тя пораства, само че с по-умерено движение. Макар и едва се усилват хората, които получават заплата над нужната за прехрана, стана ясно от думите му. Част от заплатите в бюджетната сфера са поправени.

 

Повече от 2/3 от работещите се обезпечават на по-нисък приход от заплата за прехрана (68,1%). 41,3% от наетите лица работят с трудови възнаградения до 1000 лв.. Това са 1,7 милион души, както разясни Димитров. През предходната година те са били 46%.

 

В редица стопански действия темпът на повишаване на минималната работна заплата не компенсира комулативната инфлация през последните 2 години.

 

Продължава нашата борба за увеличение на минималната заплата, посочи Пламен Димитров. Липсва устойчива политика по приходите в България, съгласно КНСБ. Освен това страната не поддържа нужното равнище на ритъм на приръст, което да подсигурява ефикасна конвергенция.

Според синдиката темпът на растеж на междинната работна заплата, както за частния, по този начин и за обществения бранш, би трябвало поетапно през идващите години да бъде минимум 15% в номинален размер, с цел да се реализира ефикасна конвергенция в заплащането на труда.

 

Цените на електрическата енергия са се нормализирали, само че остават по-високи от нивото преди енергийната рецесия. Има лек спад на цените на газа и петрола. Ръст има в цената на свинско, пилешко и телешко месо. За храна на един работещ са му нужни 562 лв.. Спад има в цената на яйцата, мляко и млечни артикули, при скотски и растителни масла.

КНСБ изяснява, че инфлационните процеси в страната значително се обуславят от външни стопански шокове. Тревога пред международната стопанска система буди войната сред Израел и Палестина.

 

Най-скъпо е брашното у нас спрямо другите страни от Европейски Съюз, сподели Любослав Костов. Яйцата у нас също са най-скъпи. Същото е и при прясното мляко. Искаме най-малко 15% номинален напредък на заплатите, заключи Пламен Димитров. Според него е оптимистична прогнозата на Министерството на финансите за 5% инфлация. Инфлацията не се бори с табелки и уеб сайтове, акцентира синдикалистът.

 

Източник news.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР