1427 лева е чистият“ месечен доход за издръжка на живота

...
1427 лева е чистият“ месечен доход за издръжка на живота
Коментари Харесай

КНСБ: 1427 лева е необходимият чист доход за издръжка на живота на един работещ

1427 лв. е „ чистият “ месечен приход за прехрана на живота на един работещ, който живее самичък, а за семейство от двама възрастни и две деца сумата е 2568 лв. – това сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ за третото тримесечие на годината.

За една година по отношение на септември предходната година нужният приход за прехрана е повишен със 107 лв. за един работещ и със 192 лв. за семейство.

Повече от две трети от работещите в страната или над един милион и седемстотин хиляди души получават под заплатата за прехрана.

В разбора на синдикалните специалисти се показва, че през третото тримесечие растежът на прихода за прехрана е по-скоро разследване от растежа в цените при нехранителните артикули, най-много петрола и производните горива, ток и парно, до момента в който при храните се следи забавящ се ритъм, само че междинната стойност на тази група остава на по-високи равнища по отношение на миналата година.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров акцентира, че над 40 % от хората с трудови хонорари или един милион и седемдесет хиляди души получават до 1000 лв.:

 

" Независимо от това, че заплатата за прехрана отбелязва слаб растеж, към този момент при достигнати по-високи бази, насъбрани през миналата година, тя продължава в действителност да е фантазия за доста от българите. Две трети, както излиза наяве тук, от нашите калкулации, се обезпечават на по-нисък приход от заплатата за прехрана. България в действителност има най-високите цени от позиция на най-ниските приходи ".
Общата стойност на по този начин наречената дребна потребителска кошница от 20 витално значими артикули в България е 56 евро. Ръстът на цените в нея за една година е над 15 %. Българите, които получават минимална заплата, могат да си я купят седем пъти. За съпоставяне, в Испания с една минимална заплата тази кошница може да се купи 25 пъти, а в Германия – 34 пъти.

КНСБ упорства в бюджета за 2024-а година да има най-малко 15 % растеж на работните заплати, което би довело до 10 на 100 действителен растеж след елиминиране на инфлацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР