140 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от турско

...
140 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от турско
Коментари Харесай

Благоевград отбеляза 140 г. от Първото Освобождение на Горна Джумая

140 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от турско иго бяха маркирани в Благоевград.
В знак на благодарност, заместник-кметът по просвета и филантропични действия Христина Шопова постави цветя пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на храм " Въведение Богородично ". В церемонията взеха присъединяване още заместник-областният шеф Иван Стоянов, ръководителят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, представители на партии, културни институции, общественици и жители.

Михаела Кафеджийска, Александра Димчева, Стефания Прегьова и Виктория Георгиева от школата по литературно творчество, с началник Соня Кацарска от Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград припомниха паметни моменти за Горна Джумая от историята и Освобождението на града.

На 12 февруари 1878 година съветските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод конница, с цел да разузнае действителното състояние, след него идва и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински. Военната акция по преодоляването на град Горна Джумая приключва сполучливо. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е открита на няколко километра северно от града и той остава още веднъж в границите на турската империя.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР