14-то издание на фестивала Sofia MENAR стартира на 14 януари

...
14-то издание на фестивала Sofia MENAR стартира на 14 януари
Коментари Харесай

Топ звездите на иранското кино в програмата на Sofia MENAR 2022

14-то издание на фестивала Sofia MENAR започва на 14 януари и продължава до 30 януари в салоните на Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и The Steps. За втора поредна година феновете на Neterra TV+ могат да гледат филмите от програмата на фестивала – над 40 заглавия.

Sofia MENAR Film Festival се провежда от “Позор ” и среща българската аудитория с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival показва най-хубавото от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като обичайно включва и особено подбрани тематични събития, свързани с страните от този район, както и с обичаите на етническите групи, които населяват земите им. Фестивалът е учреден през 2009 година.



Световната премиера на новия филм с присъединяване на Али Мозафа „ Костенурката и охлювът ” е в границите на Sofia MENAR. Традиционни персийски сладкиши и благоуханен чай ще посрещнат феновете, пристигнали да видят кино лентата на Реза Хемаси в Дома на киното на 17 януари. Али Мозафа е добре прочут на българските фенове от присъединяване си в „ Минало ” на Асгар Фархади, „ Джахан танцува със света ” на Соруш Сехат, „ Животът ми във втори курс ” на Расул Седрамели и „ Портокалови дни ” на Араш Лахути.



В програмата на Sofia MENAR 2022 е включен и филмът „ Празнота ” , на който Али Мозафа е режисьор и извършва основната роля. Чешко-иранската копродукция е снимана в Прага и наблюдава пътуването до чешката столица на мъж, който търси данни за своя татко, живял в града по време на комунистическия режим в Чехословакия. Следите го водят към апартамент, който бащата е обитавал преди 50 години. На мястото обаче го чака полиция, тъй като мъж на междинна възраст е паднал от жилището.



Една от водещите ирански актриси Ники Карими (носителка на премията за най-хубава актриса от фестивалите в Кайро, Сан Себастиан, Братислава и Таормина ) сяда на режисьорския стол, с цел да сътвори „ Казем ага ” , номиниран за 5 награди на водещия кино фестивал в Близкия изток – Фаджр, в това число за най-хубав филм и най-хубава постановка. В основната роля е огромният сценичен и кино артист Хади Хеджазифар, който българските фенове ще видят в още един филм от тазгодишната стратегия на фестивала Sofia MENAR – „ Без нищо ”.



„ Без нищо ” е най-гледаният ирански филм за миналата година, отличен с 5 награди и номиниран в още 9 категории на фестивала „ Фаджр ”. Сред актьорския състав откриваме доайена на иранското кино Парвиз Парастуй (отличен с 8 награди за най-хубав ирански артист в интервала 1984 – 2021) и любимците на Асгар Фархади – Бабак Карими („ Раздяла ”, „ Търговският пасажер ”) и Хедие Техрани („ Празникът на огъня ”, „ На косъм от сцената ”).



„ По насила ” - новият филм на един от водещите млади режисьори в иранското кино Реза Дормишиян („ Не ме е гняв ”, „ Лантури ”) също ще има своята премиера в границите на Sofia MENAR. Цяло съзвездие от ирански звезди блестят на екрана: класикът Хомаюн Ершади („ Вкусът на черешата ”, „ Кипарис под вода ”), любимката на българските фенове Негар Джавахерян („ Бучка захар ”, „ Ширин ”, „ Злато и мед ”), Парса Пирузфар от миналогодишния шлагер на МENAR „ Пълна каша ”, Реза Бехбуди („ Язовецът ”, „ Лантури ”) и още веднъж Бабак Карими.

14-ят Sofia MENAR ще тече от 14-и до 30-и януари в Дом на киното, Културен център G8 и Евро синема в София, Регионална библиотека „ Захарий Княжевски ” в Стара Загора и онлайн на Neterra TV+ с абонамент от
Снимки – POZOR
Чуйте повече в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР