14-те мерки, които от правителството обявиха, не са антиинфлационни, а

...
14-те мерки, които от правителството обявиха, не са антиинфлационни, а
Коментари Харесай

Дацов: Намаляването на ДДС е абсолютен популизъм и глупост

14-те ограничения, които от държавното управление оповестиха, не са антиинфлационни, а са в поддръжка на стопанската система. Без стъпки за преодоляване и управление на бюджетното салдо, всички ограничения са обречени политически дейности.

Това съобщи финансовият специалист Любомир Дацов в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му да овладееш инфлацията е като да овладееш горски пожар – правиш просеки към пожара и оставяш всичко по средата да изгори.

" Трябва да поспестиш малко от приходите от инфлацията и да балансираш бюджета. След това с останалите средства можеш да таргетираш групите, бизнеса и общественото подкрепяне. Без да направиш стъпките за преодоляване и управление на бюджетното салдо, няма по какъв начин да ти се получи макроикономическата котва, към която е преодоляването на инфлацията ", изясни финансовият специалист.

" Без да направиш това, другото е обречено – политически дейности, свързани с един или различен политически приоритет ", добави Дацов.

Според него при инфлацията се изисква методичност на ограниченията. " Поне да не нанасят щета, да са ориентирани в една посока ", уточни Дацов пред Bulgaria ON AIR.

" Намаляването на Данък добавена стойност е безспорен популизъм, нелепост, и си има цена. Абсолютно безсмислено е да правиш нещо, което коства пари, не бори инфлацията и не понижава цената. Намаляването на налозите би имало смисъл, в случай че тези налози останат за непрекъснато на ниските си равнища, само че те няма да останат. Ако ограниченията се махнат, автоматизирано цените ще скочат на другия ден ", посочи финансовият специалист.

Дацов е срещу икономическата доктрина, съгласно която колкото повече харчиш, толкоз по-бързо вървиш напред. " Политиката на агресия в множеството страни води до неуспех, тъй като тя ти купува време, да речем 5-10 години, само че сигурно по-късно стопанската система ти забива подобен пестник, че просто ще ти се завие свят ", акцентира той.

По думите му изпреварващо повишаване на пенсиите заплашва устойчивостта на пенсионната система. " Има още най-малко 2-3 години, в които бюджетът може да издържи, преди да е толкоз дебалансиран, че да се наложи повдигане на налозите ", счита Дацов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР