14 щурмови самолета Су-25 руско производство, закупени от България от

...
14 щурмови самолета Су-25 руско производство, закупени от България от
Коментари Харесай

14 щурмови самолети Су-25 е предоставила България на Украйна

14 щурмови самолета Су-25 съветско произвеждане, закупени от България от страните от НАТО и доставени в Украйна, оповестява " Блумбърг “.

Съюзниците на Украйна предоставиха повече от 4000 бронирани танка, артилерийски оръдия, самолети и други оръжейни системи, с цел да оказват помощ на Киев да се бори с Русия, а в този момент най-мощните членове на НАТО изпращат още смъртоносни оръжия.

След месеци на нерешителност Обединеното кралство съобщи в събота, че ще даде на Киев Challenger 2s, измежду най-мощните съществени бойни танкове на НАТО от най-голям клас. Това последва известия от Франция, Съединени американски щати и Германия, че ще обезпечат на Киев бойни транспортни средства и ускори натиска върху държавните управления да дадат на Украйна повече от най-хубавите бронирани транспортни средства на Алианса, предопределени да унищожават други танкове и да лишават територия от зложелател.

Ето разбивка на някои от оръжията:

Самолети

14 щурмови самолета Су-25 съветско произвеждане, закупени от България от страните от НАТО и доставени в Украйна.

Четири Су-25 от Северна Македония.

20 съветски хеликоптера Ми17, в началото предопределени за Афганистан, дарени от Съединени американски щати.

11 хеликоптера руски дизайн от Чехия, Словакия и Латвия.

Три крале на Westland Sea в Обединеното кралство.

Шест хеликоптера Камов съветско произвеждане от Португалия.

30+ дрона Bayraktar TB2 от Турция, плюс по един от Литва и Полша.

Стотици американски муниции Switchblade.

415 разследващи дрона.

Ракети с огромен обхват

Никой не се съгласи с настояването на Киев за тактическата ракетна система за войска с огромен обхват, известна като ATACAMS, която може да поразява цели на доста по-големи дистанции от HIMARS.

Някои западни чиновници показаха опасения по отношение на даването на повече капацитет на украинските сили да нанасят удари по цели надълбоко в Русия, защото това може да докара до директна борба с Москва.

Танкове

410 танка от руската ера, доставени от членове на НАТО в някогашния комунистически блок, в това число Полша, Чехия и Словения.

Обединеното кралство даде обещание да изпрати Challenger 2s в Украйна, за първи път западна страна ще даде на Украйна съвременни съществени бойни танкове за битка с съветските сили. Вестник Sun сподели, че 12 ще бъдат изпратени в най-малко две колета, макар че държавното управление на Обединеното кралство не удостовери броя.

Полша даде обещание " компания " от немски бойни танкове Leopard 2, в случай че други съдружници от НАТО поемат сходен ангажимент.

В Съединени американски щати и Германия не престават полемиките дали могат да изпратят и съществени бойни танкове.

Представители на западната защита се срещат на 20 януари във военновъздушната база Рамщайн в Германия, където евентуално ще обсъдят изпращането на още танкове. Досега те се притесняваха, че това може да провокира отговор от Русия.

Бронирани/бойни машини на пехотата

Общо 300, в това число 250 БМП руски дизайн от някогашни комунистически страни.

За първи път Франция разгласи предходната седмица, че ще достави неустановен брой колесни унищожители на танкове AMX-10RC.

Съединени американски щати и Германия обявиха, че ще обезпечат надлежно 50 и 40 бойни машини Bradley и Marder.

БМП могат да транспортират войски и да обезпечават поддръжка за близка офанзива, в това число против противников танкове. Дейвид Пъркинс, пенсиониран американски четиризвезден военачалник, сподели, че ще бъде " повече от мач “ с Т-72, които съставляват по-голямата част от съветския танков флот.

Бронетранспортьори

Общо 1100, в това число 300 самолетоносача M113 и 250 M117.

Повече от 160 създадени в Съединени американски щати M113 от седем други страни, в това число Обединеното кралство, Литва, Австралия, Германия, Дания, Португалия и Испания.

Няколкостотин други транспортни средства, в това число бронирани медицински центрове.

За разлика от бойните машини на пехотата, тези бронирани транспортни средства могат да носят сили на бойното поле, само че имат по-леки оръжия като тежки картечници, които се употребяват основно за самозащита.

Миноустойчиви транспортни средства със отбрана от засада (MRAP).

Общо към 925, в това число 440 американски M1224 MaxxPro.

90 австралийски бушмастери и редица английски вълкодави и мастифи.

Тези транспортни средства са сходни на БТР, само че са особено проектирани с ъглови корпуси за отбрана на пасажерите от мини и спонтанни взривни устройства.

 Превозни средства за подвижност на пехотата

Повече от 1540, в това число включително 1250 създадени в Съединени американски щати многофункционални колесни транспортни средства с висока подвижност или Humvee.

Тези колесни транспортни средства - нормално бронирани - придвижват бойците към бойното поле в офанзива, разузнаване и наблюдаване.

Артилерия

300 теглени гаубици.

От тях повече от 210 155 мм M777 и 72 105 мм гаубици от Съединени американски щати.

400+ самоходни артилерийски установки, от които 180 по поръчка.

От тях повече от 20 155 мм гаубици от Англия и по 18 от Полша, Германия и Съединени американски щати, апропо.

Множество ракетни установки общо 95.

38 високомобилни артилерийски ракетни системи, известни като HIMARS, създадени от основаната в Съединени американски щати Lockheed Martin.

40+ 122 мм реактивни системи за залпов огън от комунистическо време от Полша и Чехия.

Едно от най-мощните оръжия за Украйна, HIMARS разрешава точни удари на огромно разстояние. Украйна ги е употребила основно за заличаване на съветски хранилища за муниции и командни и контролни центрове, както и пунктове за събиране на войски.

Другите детайли включват ракети, които могат да бъдат употребявани против противников радари, кораби и надводни цели, както и съоръжение за електронна война, безпилотни водни кораби, радарно съоръжение и други системи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР