14 ноември е световен ден за борба с диабета. За

...
14 ноември е световен ден за борба с диабета. За
Коментари Харесай

В световния ден за борба с диабета – какви са предизвикателствата на заболяването?

14 ноември е международен ден за битка с диабета. За провокациите на болестта, дефицита на лекарства и методите за предварителна защита приказват Мариана Александрова от “Сдружение Диабет ” и Веселка Генчева от Сдружение " Култура без граници ", която е майка на дете с диабет. 

Мариана Александрова:

Вече знаем много за болестта диабет. Последните 10 години има пик на нови медикаменти, нови инсулини – в това число и на българския пазар. При един добър ендокринолог и при една добра дисциплинираност човек може да реализира много добър надзор на диабета и да отсрочи затрудненията. От диабет не се умира – умира се от затрудненията.

Малко по малко, страната стартира да поддържа болните от диабет. За хората с диабет вид 1 към този момент има датчици, които мерят кръвната захар и пращат информация – на твоя телефон, на телефоните на околните. И човек може да управлява нещата от разстояние.

За мен е доста забавно, че в първия миг на диагностициране, децата са по-големи герои от родителите. Веселка Генчева:

Когато диабетът се отключва в детска възраст, той е инсулинозависим диабет. С автоимунен развой, който не може да бъде спрян. Той е друг от диабет вид 2, в който спадат 90% от случаите на така наречен захарен диабет. И изисква напълно друг метод на метод и надзор. В тази възраст диабетът е доста по-лабилен. При нас е денонощна „ вахтата “ и е доста комплицирано да се научи човек да живее умерено и да одобри, че би трябвало да живее един естествен живот, да се интегрира и да живее все пак положение. Защото то в действителност изисква доста математика, доста пресмятане, познаване на храните, преодоляване на напрежението и страстите...

Този надзор изисква или доста бодене на пръстчетата, които изтъняват и стават обезкървени. Слава Богу, че България се пребори да имаме най-новата проследяваща система, която непрекъснато може да сигнализира за ниска или висока кръвна захар и да се управлява положението по един съвременен метод.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР