139-годишнината от рождението на големия земеделски трибун и бивш министър-председател

...
139-годишнината от рождението на големия земеделски трибун и бивш министър-председател
Коментари Харесай

В Славовица отбелязаха 139-години от рождението на Ал....

139-годишнината от рождението на огромния аграрни трибун и някогашен министър-председател на България в държавното управление на Български земеделски народен съюз (1919 - 1923) Александър Стамболийски означиха през днешния ден в родното му село Славовица.

По мотив годишнината на първо време къса ретроспекция за живота и делото на Стамболийски направи шефът на къщата – музей в родното село на земеделския лидер Янка Давчева.

След това в центъра на Славовица макар мразовитата вечер и минусовите темшератури пред бюст-паметникът на Александър Стамболийски бяха поднесени венци и цветя. Паметта на Стамболийски уважиха ИД кмет на община Септември инж. Явор Митев, кметицата на Славовица Стоянка Костова, шефът на локалната кооперация Иван Костов, представители на политически партии, локални сдружения, общественици.

Александър Стамболийски е роден на 1 март 1879 година в Славовица, Пазарджишко. Републиканец и пацифист по убеждения, той остро се опълчва на измененията в Търновската конституция през 1911 година и на присъединяване на България в Първата международна война. Александър Стамболийски остава в историята като един от най-емблематичните водачи на Български земеделски народен съюз и като министър-председател на България в интервала 1919–1923 година Той е грубо погубен на 14 юни 1923 година в родния си дом в село Славовица.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР