135-ата годишнина на русенската библиотека ще бъде официално отбелязана тази

...
135-ата годишнина на русенската библиотека ще бъде официално отбелязана тази
Коментари Харесай

Директорът на русенската библиотека получи грамота за 135-ата годишнина на институцията

135-ата годишнина на русенската библиотека ще бъде публично маркирана тази събота

Директорът на Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “ в Русе Теодора Евтимова получи грамота от регионалния шеф Анатоли Станев. Отличието ѝ бе връчено за значителен принос към развиването на културата в района и по случай 135-ата годишнина от основаването на институцията, което ще бъде публично маркирано тази събота.

Регионалната библиотека съхранява над 630 000 тома книги, като единствено през 2022-а новите книги са се нараснали с близо 18 000. Най-старата книга, която съхраняват в Регионалната библиотека е „ Евангелион, тоест Благовестие Богодуховенных Евангелист “, отпечатана през 1690 година. Дарена е през 1880-а от църквата „ Рождество Богородично “ в с. Круподеринци, Киевска губерния, за молитвено възпоменание на убитите в Руско-турската война и за осъществяване на богослужението в църквата на миряните от русенското село Мечка. Общо 1044 са книгите, които влизат в старопечатния фонд на културната институция.

Близо 5100 пък са редките и скъпи издания, т.е. тези, издадени сред 1878 и 1900 година. Най-дебелата книга е „ Нов типов речник на британския език “ от 1922-а – цели 2808 страници. Книгата е с тегло над 5 кг. Отделно в библиотеката се съхраняват и близо 60 книги от персоналния фонд на Захарий Стоянов и над 8000 библиотечни единици във фонда, носещ името на учен Михаил Аранудов.

През миналата година културната институция има над 70 000 визити. Най-възрастният четец е 92-годишната Маргарита Пейчева, а най-младият русенец с читателска карта е била 13-дневната Зорница Иванова, която е била записана в библиотеката от своите родители.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР