13 пречиствателни станции за отпадъчни води ще бъдат изградени и

...
13 пречиствателни станции за отпадъчни води ще бъдат изградени и
Коментари Харесай

13 пречиствателни станции ще се изградят по Плана за въстоновяване |

13 пречиствателни станции за отпадъчни води ще бъдат построени и рехабилитирани в дребни и междинни обитаеми места в страната. Те ще бъдат финансирани с над 471,6 млн. лева от Плана за възобновяване и резистентност, като сумата включва и националното присъединяване, оповестиха от районното министерство.

Станциите, които ще пречистват нечисти води, се планува да бъдат построени и рехабилириани в Девня, Генерал Тошево, Павел баня, Дулово, Ахтопол, Крумовград, Девин, Гълъбово, Стралджа, Долни чифлик, Съединение, Котел и Рогош – Скутаре, които попадат в агломерациите на съответните административни области. Заради броя на популацията в тях – сред 5000 и 10 000 души, обитаемоте места нямат опция да аплайват за финансиране на пречиствателни станции по оперативните стратегии. В същото време нужните вложения надвишават опциите на локалните ВиК оператори и общинските управляващи.

Още 11 пречиствателни станции за отпадъчни води в страната се построяват или реконструират сега със средства от Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година По програмата за предходния програмен интервал финансирането е в размер на малко над 2 милиарда лева Бенефициенти са ВиК сдруженията, оператори на консолидирани територии. Модернизират се пречиствателните станции за отпадъчни води в бургаския кв. „ Меден рудник “ и в Бургас, Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Перник, Враца, Козлодуй, Обзор и Смолян. Нова станция се построява в Карнобат.

Предстои да бъдат конкретизирани и обектите, които ще се финансират по програмата за околна среда в интервала 2021-2027 година По нея общият запас до 2027 година е 1,5 милиарда лева и още веднъж бенефициенти ще са ВиК сдруженията, оператори на консолидирани територии. Очаква се ВиК сдруженията да бъдат ясни след приемането на окончателните отчети за новите шест районни прединвестиционни изследвания (РПИП) за Асоциациите на ВиК за областите Хасково, Плевен, София област, Габрово, Велико Търново и Търговище. Те се създават по възлагане от Министерството на районното развиване и благоустройството и са финансирани по ОПОС 2014-2020.

Изграждането на пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води е приоритет за Министерство на регионалното развитие, показват от министерството. Освен средствата от Плана за възобновяване и резистентност, за възстановяване на водоснабдяването, отвеждането и пречистването на нечисти води в обитаемоте места, се чака в районното ведомство да проработи и фонд за финансиране на общини с планове за възстановяване на ВиК инфраструктурата. Очакваният бюджет е 250 млн. лева
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР