13-ото издание на едно от най-големите икономически събития в страната

...
13-ото издание на едно от най-големите икономически събития в страната
Коментари Харесай

Емрах Сазак, Алкомет: Устойчивостта е баланс между настоящето и бъдещето


13-ото издание на едно от най-големите стопански събития в страната – Шумът на парите 2022, се организира на 7 юни в Sofia Event Center. Форумът беше открит от заместител министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

Участваха 40 водещи компании от цялата страна, 50 лектори, от които 40% висши мениджъри, представители на своите компании. В програмата на форума бяха включени панелите „ Банки “, „ Устойчиво развиване “, „ Лични финанси “, „ E-Commerce “и „ Имоти “.

Участниците в новия панел за форума„ Устойчиво развиване “ бяха генералният шеф на Филип Морис България Джордж Маргонис; Емрах Сазак, член на Управителния съвет на Алкомет; Радослав Кошков, районен управител на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово и основният изпълнителен дирек-тор на Фронтекс Интернешънъл Лилия Димитрова.

Най-добрата формулировка на термина " стабилно развиване " е салдото сред актуалното и бъдещето и взимането под внимание на това какви ще са потребностите на идващите генерации.

Това съобщи Емрах Сазак, член на Управителния съвет на Алкомет, който взе присъединяване в панел Устойчиво развиване, част от форума Шумът на парите 2022.

" Организация на обединените нации също има добра формулировка - устойчивото развиване покрива потребностите на сегашното без да компрометира опциите на бъдещите генерации ", сподели още Сазак.

На въпрос дали устойчивото развиване е предизвикателство или опция за бизнеса, Сазцак разяснява, че в тази ситуация на Алкомет отговорът е " и двете ", само че въпреки всичко опциите са повече от провокациите.

По думите му, провокациите са свързани най-много с това, че след пандемията фокусът пада върху устойчивостта и регулациите - както на национално, по този начин и на европейско ниво, които се усилват.

" Имаме Зелената договорка, която слага на дневен ред някои нови ограничавания и регулации. Честно казано, някои от тях са много комплицирани. Освен това изискват избрани разноски и нова настройка от страна на бизнеса ", съобщи Емрах Сазак.

Според него алуминият е металът на бъдещето. Основната причина за това е, че със своите характерности той обезпечава доста решения, свързани с устойчивото развиване.

" Замислете се, в този момент електрическите автомобили са доста съвременни и бъдещето е тяхно. В един актуален автомобил се употребяват приблизително 200 кг алуминий. За производството на електрически автомобили са нужни леки материали и използването на алуминий при тях се удвоява. Това важи освен за колите, само че и за останалите способи за превоз - влаковете, метрото и други ", изясни Сазак.

Той съобщи, че чака търсенето на алуминий да продължи да пораства, защото металът е тясно обвързван и с възобновимите енергийни източници.

" Новите условия и регулации ни насочват към възстановяване на енергийната успеваемост и към вложения в съответните технологии. Освен това алуминият има доста огромен % на рециклируемост. Когато става въпрос за кръговата стопанска система, би трябвало да се има поради, че алуминият може да се рециклира неведнъж ", сподели още Сазак.

Той напомни, че алуминият е относително " млад " метал и се употребява от почти 200 години, а 75% от цялото произвеждане досега към момента се използва. По думите му, новите технологии дават още повече благоприятни условия за преработване и за още по-устойчив цикъл на кръговата стопанска система.

" Следващата ни инвестиция ще бъде точно в областта на преработването и по тази причина следим всички нови трендове в кръговия метод. Очакваме нови решения и създаваме такива дружно със стартъп компании за зелени технологии ", разяснява Емрах Сазак.

По тематиката за човешките запаси като основна част от тактиката за стабилно развиване, Сазак съобщи, че по време на пандемията от COVID-19 компанията е осигурила благоприятни условия за гъвкаво работно време на своите чиновници.

" В производството не може да има хоум офис, само че в адмнистрацията това е допустимо и намерихме едно хибридно решение. В Шумен имаме доста добра известност като шеф. Аз пребивавам в Шумен към този момент трета година и, да ви кажа почтено, за шуменци работата в Алкомет е въпрос на авторитет.

И това ни дава избрани преимущества. Устойчивостта е хубаво нещо, само че тя би трябвало да се трансформира в задача на всеки чиновник. Това не е еднократно решение, за него би трябвало да се работи всеки ден ", съобщи още Сазак.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР