13- или 17-годишната продължителност на живота на цикадите е една

...
13- или 17-годишната продължителност на живота на цикадите е една
Коментари Харесай

Няколко любопитни факта за мистериозните цикади

13- или 17-годишната дълготрайност на живота на цикадите е една от най-дългите измежду насекомите, само че единствено дребна част от това време се прекарва над земята. Останалата част от живота им те прекарват подземен като се хранят с течност от корените на растенията. През дългите си години под почвата те сменят пет пъти своите екзоскелети – развой, прочут като линеене.

В текст за National Geographic, Ейми МакКийвър написа, че цикадите следят годините по повишението на течността в корените, с които се хранят, което се случва през пролетния сезон всяка година. След 13 или 17 цикъла цикадите изчакват температурата на почвата да доближи към 17 градуса, преди да се появят обратно на повърхността.

Веднъж там, те се изкачват по дърветата, където се закачат по клоните и се трансформират в крилати възрастни, като още веднъж изхвърлят екзоскелетите си. Първоначално червенооките възрастни са призрачно бели с меки, свити крила, негодни за полет, само че телата им скоро се втвърдяват, стават черни и към този момент втвърдените им крила най-сетне могат да се разперят и да повдигнат наедрялата 5-сантиметрова буболечка във въздуха.

 Emerging cicada

Когато излязат на повърхността, с общия си брой до 1,5 милиона на декар цикадите могат да преодолеят съвсем всеки див звяр – от пойни птици до скункси. „ Много наподобява на шведска маса “, споделя Гай Уилямс, ентомолог от Министерството на земеделието в Мериленд, пред Washington Post. „ Първия път всеки си поставя в чинията и цялата храна се изяжда до последна молекула. На четвъртото пълнене на чинията хората към този момент си поставят единствено трохи. Тъй като тази оргия от храна няма приключване, в един миг животните към този момент не им обръщат внимание, тъй като са се наяли. “

След като миещите мечки, жабите, змиите, катериците, опосумите и всевъзможни други животни, които се интересуват от лесната храна, към този момент са се натъпкали, цикадите могат свободно да стартират своята активност по основаване на идващото потомство.

 Gratopsaltria Nigrofuscata Young

Животните не са единствени, които се хранят с цикади. Хората също може да се почерпят. Твърденията за усет им варират, като някои хора ги съпоставят със скариди, други с аспержи, а трети – с фъстъчено масло. Но преди да започнете да си берете цикади от дърветата, би трябвало да имате поради, че те може да съдържат нараснали равнища на живак и да провокират алергични реакции, изключително измежду тези с алергии към черупкови мекотели.

Има сведения от средата на 20 век демонстрират, че чероки в Северна Каролина изкопават буболечките, още до момента в който са в земята, и ги пържат в свински мазнини или ги мариноват за по-късно.

Близо до Сиракуза в горен Ню Йорк, членове на племето Онондага ядат цикади по време на всеобщи изключителни обстановки. Практиката идва от техните предшественици, които ядат цикади, с цел да оцелеят, когато новите заселници и мисионери изгарят реколтата им и ограбват селата им.

 Prolystra lithographica

Една догадка за повода, която стои зад мистериозния им избор от години за престой в земята на цикадите, до момента в който дойде репродуктивния им цикъл, се концентрира върху обстоятелството, че и двете цифри са елементарни (13 или 17 години). Идеята е, че като изскачат от земята единствено на по този начин номерирани шпации, цикади заобикалят в миналото да се синхронизират с популацията на които и да е хищници, която постоянно се издигат и спадат в рамките на 2- до 10-годишни цикъла, написа Патрик Ди Хусто за New Yorker през 2013.

Математически видяно, логиката е вярна, само че хилядите типове цикади по света, които нямат синхронизирана поява, карат откривателите да се съмняват, че това е цялата история. Ако неповторимият витален цикъл на периодическата цикада е толкоз неповторимо преференциален за нея, за какво останалите не са развили сходни репродуктивни тактики?

 Magicicada tredecassini NC XIX male dorsal trim

Не всички цикади се появяват на всеки 17 или 13 години. По света съществуват близо 3400 типа цикади и по-голямата част от тях изникват на всеки 2 до 5 години. Периодичните цикади, които са общо 7 вида в рода на Магикада, са единствените, които прекарват или 13, или 17 години подземен и се срещат единствено в Съединени американски щати. Три от типовете Магикада са 17-годишни цикади, до момента в който останалите четири оперират на 13-годишни цикли. Така периодическите появи на цикадите постоянно съдържат голям брой типове. Това може да наподобява необичайно, само че изгодите от бомбардирането на хищниците при всеобщо пораждане си важат.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР