124 проверки на извънгабаритни тежки превозни средства извършиха мобилните екипи

...
124 проверки на извънгабаритни тежки превозни средства извършиха мобилните екипи
Коментари Харесай

Заловени са зърновози с товар над 50 тона, при разрешени до 40 тона

124 инспекции на извънгабаритни тежки транспортни средства направиха мобилните екипи на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и ИА „ Автомобилна администрация “ в последния уикенд на февруари.

Проверките са осъществени в интервала от 23 до 25 февруари т.г. взаимно със чиновници на Министерството на вътрешните работи на територията на област Бургас и в региона на пристанище Бургас. Извънредните инспекции не престават и в други градове на страната, като необикновен акцент ще бъде подложен върху претоварването на камионите.

Целта на взаимните акции е да се минимизират рисковете за живота и здравето на пътуващите, като се обезпечат безвредни условия за придвижване по правите с натоварен тежкотоварен трафик и се лимитират предпоставките за пътнотранспортни катастрофи.

Мобилните екипи на АПИ и ИААА ревизират документите на водачите и посредством мобилни електронни везни откриват допустимото оптимално натоварване на ос и оптимално допустимата маса. С механически средства се мерят и габаритите на транспортните средства.

При инспекциите чиновниците на Агенция „ Пътна инфраструктура “ са съставили 14 акта за административни нарушавания по Закона за пътищата и Закона за придвижване по пътищата. Установени са транспортни средства, които са били с тегло доста повече над позволеното осово натоварване и оптимално позволена маса. За 4-осовите транспортни средства оптимално допустимото тегло е 32 тона, а за 5-осовите ППС – 40 тона. Заловени са няколко зърновоза, които са били с тегло над 50 тона, както и извънгабаритно транспортно средство, натоварено с 47 тона скраб, при позволени най-много 40 тона.

Инспекторите на ИА „ Автомобилна администрация “ са ревизирали 42 тежкотоварни коли и са формирани 6 акта. Един от тестваните камиони е бил претрупан. При три транспортни средства са открити нарушавания свързани с потреблението на тахографа. Други два акта са формирани за непопълнен пътен лист в рубрика товарителница.

Преминаването на претрупани транспортни средства по републиканските пътища освен е сериозна заплаха за сигурността на всички участници в придвижването, само че води и до съществени опустошения на пътната настилка.

*Източник: government.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР