120 000 етнически арменци ще напуснат Нагорни Карабах и ще

...
120 000 етнически арменци ще напуснат Нагорни Карабах и ще
Коментари Харесай

120 000 етнически арменци напускат Нагорни Карабах

120 000 етнически арменци ще изоставен Нагорни Карабах и ще се завърнат в Армения, защото не желаят да бъдат част от Азербайджан . Това съобщи организация Ройтерс.

Нагорни Карабах е територия, интернационално приета като част от Азербайджан, само че останала отвън контрола на Баку след разпадането на Съветския съюз. Пограничните спорове в района сред двете страни не са необичайност. При последния подобен арменците бяха принудени да разгласят на 20 септември след светкавична 24-часова военна интервенция на доста по-голямата азербайджанска войска.

Азербайджан уточни, че ще подсигурява правата на етническите арменци в Нагорни Карабах и ще интегрира района. Етническите арменци обаче избраха да изоставен и да се върнат в Армения.

Нашият народ не желае да живее като част от Азербайджан. Деветдесет и девет и девет % избират да изоставен нашите исторически земи ", съобщи Давид Бабаян, консултант на Самвел Шахраманян, президент на самопровъзгласилата се Република Арцах. По думите му не е ясно по кое време карабахските арменци ще се придвижат по коридора Лачин, който свързва територията с Армения.

Напускането на арменците може по този начин да промени деликатния баланс на силите в района на Южен Кавказ , регион обитаем с разнообразни етноси, където Русия, Съединените щати, Турция и Иран се борят за въздействие.
 Армения упорства Организация на обединените нации да изпрати задача в Нагорни Карабах
Армения упорства Организация на обединените нации да изпрати задача в Нагорни Карабах

Дипломатическа инициатива
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР