12 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени

...
12 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени
Коментари Харесай

Кунчев: 12 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени у нас

12 случая на вирусния вид Омикрон на SARS-CoV-2 са открити у нас след целогеномно секвениране, осъществено от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Това заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг пред Министерство на здравеопазването.

Лицата, при които е открит разновидността Омикрон, са на домашно лекуване. При всички тях болестта протича леко и все още не се постанова хоспитализация. Доц. Кунчев изясни, че 12-те клинични проби са взети в четири лечебни заведения в интервала от 16 до 22 декември 2021 година, като 11 от лицата са от София-град, а 1 от София-област. Разпределението на случаите по възрастови групи е, както следва:

- 10-14 година - 1 случай;

- 15-20 година - 2 случая;

- 20-30 година - 2 случая;

- 40-50 година - 2 случая;

- 50-60 - 3 случая;

- Над 60 година - 2 случая.

9 от случаите са открити при мъже, а 3 - при дами. 7 от лицата не са имунизирани против COVID-19, а другите 5 са със приключен имунизационен курс, като при множеството от тях втората доза е сложена преди повече от 9 месеца. Нито едно от лицата няма сложена бустерна доза.

„ Оттук нататък чакаме по-бързо разпространяване на ковид и разновидността Омикрон да стане преобладаващ в страната, което към този момент следим като развой в доста страни в Европа, защото главната характерност на Омикрон е по-бързото му предаване, т.е. засягането на по-голям брой хора за малко време ", добави доцент Кунчев.

Той уточни, че най-важните две ограничения за справяне с епидемиологичната обстановка, към този момент са подхванати: „ Първата мярка е, че като тласък за имунизация на пенсионерите и хората над 65 година - групата, при която има най-голям риск от затруднения - държавното управление обезпечи еднократна добавка в размер на 75 лева към пенсията на всеки с към този момент направена или идна до края на м. юни имунизация. Гражданите не би трябвало да дават никакви документи, с цел да се възползват от добавката, данните ще бъдат предоставяни от Министерство на здравеопазването на Национален осигурителен институт по електронен път. Втората значима мярка е съкращаването на интервала за слагане на бустерна доза от 6 на 3 месеца, което към този момент е реалност. Защото приключената имунизационна скица с приложена бустерна доза обезпечава високо равнище на отбрана, предпазвайки от тежко протичане на болестта, хоспитализация и летален край ".

От общо изследваните 275 клинични проби със SARS-CoV-2, 4.4% съставляват потвърдените случаи на разновидността Омикрон и 95,6% - на разновидността Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от лица с COVID-19 в интервала 15.11-22.12.2021 година и са изпратени от 41 разнообразни лечебни заведения от 21 области на страната.

Доц. Кунчев прикани за съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Министерството на здравеопазването и Националният център по заразни и паразитни заболявания интензивно следят разпространяването на SARS-CoV-2 в страната с акцент навременното определяне на разновидности, които са с нараснало значение за публичното здраве и при смяна на обстановката, обществеността навреме ще бъде осведомена.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР