12 Малцовите уискита и джинът са най-бързорастящите категории във високия

...
12 Малцовите уискита и джинът са най-бързорастящите категории във високия
Коментари Харесай

Наздраве за 700 млн. лв.

12
Малцовите уискита и джинът са най-бързорастящите категории във високия сегмент на спиртните питиета.

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ 12
60% от изпитото количество алкохол в България е ракия, домашно произвеждане.

© Георги Кожухаров - Всеки пълновръстен българин изпива над 14 литра корав алкохол годишно.

- Като размер най-продавани са българските ракия, водка и уиски, в стойност водач е шотландското уиски.

- Бялото вино, джин, ром, аперол са шлагерите на последната година.
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Вечерни вести: ГЕРБ упорства за акциза за бездимните цигари, нов случай с " Новичок "

И още: Започва ли комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай? Евродепутатите към този момент отхвърлиха противоречивия " налог линк " ; Роналдо ще премине в " Ювентус ", твърди испански вестник
5 юли 2018
Carlsberg пуска безалкохолна бира Birell на българския пазар

В България категорията държи под 1% в размер, само че се развива с бързи темпове
5 юли 2018
Не е мит, че българите пият алкохол. По данни на международната организация IWSR страната ни е в топ 6 в света по консумация на спиртни питиета на глава от популацията. Тук влиза и домашното произвеждане. Извън него растежът в стопанската система очевидно води и до по-скъпи напитки: светлият пазар пораства с 6.6% в стойност за предходната година и надскача 700 млн. лева Като количество скокът е по-умерен - 5.9% до 60.2 млн. литра. Но половината от количеството действително е вино - 155 млн. лева и 32 млн. литра по данни на AC Nilsen.

Анализът на международната организация, която следи производството и продажбите на алкохол, International wine and spirits record (IWSR) демонстрира, че България е от една от страните с най-ниски цени и най-нисък данък на алкохола, със солидно домашно произвеждане и развита банкетна просвета. Домашно сварената ракия заема 60% от потреблението, която кумулативно е 81 млн. литра през предходната година, без включително да бъдат включени изпитите бира и вино.

Очаквано българите пият най-много вино и ракия, само че все по-значим става пазарът на уиски и водка. Ръстът в бранша е за поредна година и продължава и през първите пет месеца на 2018 година Всичко е нагоре с изключение на вермутите, които са с лек спад, сочат данни на AC Nilsen. В същото време потреблението на ром, уиски и бренди пораства с двуцифрени темпове. Вносителите и производителите означават и още един двуцифрен растеж през тази година и той е на джин. Забележителен растеж има и при белите виновност, които потребителите намират за леки и здравословни (виж таблицата).

Как се пие тук

" Българинът не пие, с цел да се напие. Това прави алкохолния пазар толкоз прелъстителен за интернационалните марки. " Ралица Скорчева-Славова, шеф на " Максиъм България "

Фотограф: ВЕЛКО АНГЕЛОВ " Българинът употребява, с цел да си приказва, с цел да се радостни, да се среща и флиртува. Ние сядаме, хапваме, пийваме и най-после си тръгваме. Българинът не пие, с цел да се напие, да не носиш на алкохол тук е срамно. Това прави алкохолния пазар в България толкоз прелъстителен за интернационалните марки ", споделя Ралица Скорчева-Славова, шеф на " Максиъм България " (уиски Jim Beam, Makers Mark, " Водка Столичная ", Aperol Spritz, коняк Courvoisier, " Узо 12 " и др.) и ръководител на секторната организация " spiritsБългария ". Напоследък се следи смяна в метода на консумация – потребителите заменят отиването в нощен клуб с по-уютни вечери в огромна компания, с по-тихи места, с вървене на пикник. " Има заслепение по готвенето, по съчетаване на храна и питиета, по мастършефските излъчвания, по дегустацията на нови питиета. Всичко е безпределно прелестно ", добавя тя.

" По-скъпите марки спиртни питиета, изключително отлежалите или направените със специфични технологии, дават на хората по-качествено прекарване - както е при положителната храна ", добавя Драгомир Рашев, маркетинг управител " Напитки " в " Авенди " (вносител на уиски Johnnie Walker, J&B и Bushmills, водка Smirnoff, джин Gordon’s, ликьори Baileys, шампанско Moet et Chandon и Dom Perignon и др.).

Пътуванията в чужбина през последните години са донесли на пазара доста нови трендове – от станалото към този момент обичайно гръцко узо, което е една от аргументите за продължаващия растеж на категорията мастика, до голям брой нишови уискита, през засилената консумация на ром, текила, изключително на шотове в питейните заведения през нощта, джин, аперол пулверизатор и забележимия растеж на американското уиски и малцовите уискита.

Валидна е и наклонността към по-премиум алкохол и към коктейли. За пет години пазарът на питиета от най-високия клас – над 30 лева, е пораснал с 50% до близо 1 млн. литра по данни на IWSR.

" В по-малките обитаеми места хората не престават да се придържат към навика от едно време да пият напитките чисти, като главно са насочени към напитките домашно произвеждане. Сега в огромните градове хората се ориентират от ден на ден към вносни питиета – уискито е 2/3 от пазара на вносни питиета, и към коктейли и дълги питиета (с две-три съставки - водка с естествен сок, джин с тоник), разяснява Николай Тодоров, шеф " Алкохолни питиета и кафе " в " Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани " (уиски Jack Daniels, Highland Park, водка " Финландия " и др.).

Българските първенци: ракия, водка, уиски

Абсолютен първенец по изпити литри при продажбата на артикули с бандерол е водката – 7.5 млн. литра, следвана от ракията с над 7.2 млн. и уискито, което пък е водач по стойност, защото е напитка от по-висок клас. Според производителите и вносителите това има своето пояснение.

" Над 60% от потреблението на спиртни питиета в България заема локалната ракия – това е резултат на вековна традиция, просвета, произвеждане. Водката е най-близка до усета на ракията и най-лесно може да я замести в комбинацията със салата ", отбелязва Ралица Скорчева.

" Обикновено младежите стартират да употребяват алкохол с водка. Тя е най-неутрална и младият потребител най-лесно я възприема. Към 20-23 години, когато младежите имат някаква кредитоспособност, стартират да пият ирландско уиски, тъй като е леко и най-близо до водката ", разяснява Николай Тодоров. Според него към 26-30-годишна възраст потребителите превключват на американски уискита, а по-късно на най-високата категория - single malt уискита.

Всичко това не трансформира огромната картина на пиенето на ракия в заведенията, заведенията за хранене и вкъщи. Ракията нормално е в най-масовата категория алкохолни питиета с цена до 17.50 лева, която заема 84% от продажбите на спиртни питиета и през предходната година пораства единствено с 1%. В междинната категория – алкохол с цени от 17.50 лева до 30 лева, попадат 14% от продадените през предходната година питиета по данни на IWSR, чиито продажби в размер са нарастнали с 3%.

Като количества най-продаваните марки в трите най-големи сегмента – уиски, ракия и водка, са български. Според данни на GfK, предоставени от VP Brands International (преди " Винпром Пещера ", производител на ракия " Пещерска ", водка Flirt, уиски Black Ram и др.), ракия се употребява най-често от 45-55-годишните мъже, а мъжете сред 35 и 44 години, живеещи в Южна България, пият маркова ракия. Навиците са ракия да се пие приблизително три пъти месечно, като изпитото количество е приблизително 653 мл. Най-продаваните марки в размер са " Пещерска ", " Ямболска " и " Карнобатска ", като те дружно заемат 63% от пазара.

Сред най-продаваните марки водка в литри са Savoу и FLIRT, а като изпити литри уиски водач е Black Ram на VP Brands.

Високите водачи

" Има явен тренд през последните години да се пазари повече безценен и вносен алкохол ". Марко Наумов, анализатор от AC Nielsen

Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Данните на всички маркетингови организации сочат, че растежът в стойност продължава да се дължи на най-високия, така наречен premium, сегмент с цени на една бутилка над 30 лева Според IWSR този пазар е отбелязал максимален растеж и в размер и той е 9%. Порасналият интерес е причина тези артикули да престанат да се популяризират единствено в профилираните магазини за алкохол и влиятелните заведения. Според участници на пазара след къс тест по какъв начин се отнасят потребителите към марките уиски от най-високия сегмент, с цени над 60 - 100 лева, най-голямата верига хипермаркети в България - Kaufland, е взела решение да ги показва в 30% от обектите си.

" Говорим за наличен разкош. Има явен тренд през последните години да се пазари повече безценен и вносен алкохол ", разяснява Марко Наумов, анализатор от AC Nielsen.

" Тенденцията отразява възходящата покупателна дарба на българите. Ръстът на нишовите категории пък демонстрира по-експериментаторската конфигурация на по-младите консуматори – да вземем за пример джин категорията е с взрив в Западна и Южна Европа към този момент няколко години и беше време това да се види и у нас ", счита Драгомир Рашев. Той добавя, че уиски категорията е мощно подвластна от хипермаркетите и промоциите в тях.

Едно J.., апелирам

" Потребителите от ден на ден се интересуват от произхода на питието, в каква бъчва е отлежало. " Николай Тодоров, шеф " Алкохолни питиета и кафе " в " Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани "

Фотограф: Капитал Пазарните водачи в най-големия като стойност сегмент уиски, отвън българските играчи, се помнят елементарно и са международни водачи – по случайност те стартират с една и съща писмен знак - Johnnie Walker, Jameson, Jack Daniel’s, Jim Beam и J&B. В този сегмент обаче има доста огромна разлика сред най-популярната марка и най-купуваната. Вносителите описват, че нормално в анкетите потребителите дават отговор, че пият да вземем за пример Jack Daniel’s поради престижа на марката. Но в действителност най-продаваната марка вносно уиски продължава да бъде Johnnie Walker, което е два пъти по-голямо като продажба от всички останали водещи марки уиски и три пъти по-голямо от Jack Daniel’s, отбелязва Ралица Скорчева.

Интересът на потребителите към бърбъна пък се трансформира в растеж на американското уиски, който е най-бързо растящата категория след най-високия клас на малцовите уискита.

Шотландското уиски като цяло продължава да бъде най-продаваното на пазара, то е извънредно мощно освен в заведенията, само че и в магазините, когато клиентите си купуват нещо за в къщи. В заведенията най-силно е ирландското уиски, а България е втората страна в света по консумация на ирландско уиски на глава от популацията, споделя Николай Тодоров.

" Ирландското уиски има такива продажби посредством частично на необятната демография на потребителите. Приблизително 40% са дами, като част от това се дължи на усета, който е по-сладък и по-мек от другите типове уиски ", означават от " Pernod Ricard България " (уиски Ballantine’s, Jameson, Chivas Regal, водка Absolut, джин Beefeater, ром Havana Club, аперитивът Ricard и др).

Новост е и че тук участват най-разнообразни марки от всички краища на света, в това число международни шлагери като тайванско и японско уиски и опушените уискита.

Хитовете на сезона

" По-скъпите марки спиртни питиета, изключително отлежалите, дават по-качествено прекарване. " Драгомир Рашев, маркетинг управител " Напитки " в " Авенди "

Фотограф: Цветелина Белутова Пазарните изследвания демонстрират, че в потреблението на алкохол има сезонност. Най-яркият образец за това е газираното вино, което образува половината от продажбите си за годината към коледните празници, споделя Марко Наумов. Различните летни сезони имат своите шлагери – през последните години се наложи просекото, сега шлагер са аперол пулверизатор, джиновете и розетата, които означават висок растеж.

Вносителите приказват за най-процъфтяващата категория във високия сегмент – по данни на IWSR растежът на най-високия клас джинове през предходната година е бил 74%, въпреки и от по-ниска база.

Успехът се дължи и на естествената съставна част, защото милениълите ненавиждат изкуствените аромати, разяснява от " Pernod Ricard България ".

Потребителите от ден на ден се интересуват от произхода на питието, в каква бъчва е отлежало, какви са качествата на продуктите и чистотата на водата.

От Nielsen регистрират и още една наклонност – целогодишни, а освен летни покупки на бели виновност. " Бялото вино се смята за по-леко пиво и по някакъв метод по-здравословно и то дърпа нагоре категорията на виновността. Търси се просеко, розето също е ново и забавно на клиентите ", споделя Драгомир Рашев.

Малки пазарни проблеми

Пред продължаващия растеж към този момент има дребна бариера – въведените мита за Европейски Съюз на американското уиски от 1 юли, които се чака да го оскъпят с сред 10-15% съгласно прогнозите на вносителите. Все още не е ясно и дали при Brexit ще бъдат въведени мита върху шотландското уиски.

Представителите на всички марки са удовлетворени, че като цяло в България все по-рядко се намира подправен алкохол. " Пазарът към този момент е много зрял и България по нищо не се отличава по равнищата на подправен алкохол от останалите страни по света. Във Англия и Франция да вземем за пример се ловят много по-големи количества. Българските " ментета " към момента имат една отличителна характерност – може да се каже, че са качествени и не се отразяват съдбовно върху здравето ", счита Николай Тодоров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР