12 HTT транспортира части към Тулуза, където ще построи тестово

...
12 HTT транспортира части към Тулуза, където ще построи тестово
Коментари Харесай

Френската надпревара за Hyperloop

12
HTT транспортира елементи към Тулуза, където ще построи тестово трасе с дължина един километър

[Hyperloop Transportation Technologies] 12 [Hyperloop Transportation Technologies] Още по тематиката
Свръхскоростният жп залог на Ричард Брансън

Британският милиардер влага в американската компания Hyperloop One
16 окт 2017
Дирк Алборн: Истанбул - София може да бъде доста забавна връзка за Hyperloop

Изпълнителният шеф на Hyperloop Transportation Technologies пред " Капитал "
16 юли 2016
Илон Мъск има една фантазия (и не само)

Стотици бизнесмени се пробват да осъществят концепцията на създателя на Tesla за трен на магнитна възглавница
4 дек 2015 През 2013 година Елън Мъск показа плана Hyperloop, само че за разлика от другите си хрумвания визионерът реши да не се занимава непосредствено с него и го делегира на други компании. А концепцията на бизнесмена е относително елементарна: пътническа или транспортна капсула, която се движи в специфичен тунел на правилото на въздушната възглавница, поддържана от магнитни полета. По този метод триенето се отстрани, а достигнатите скорости са от порядъка на 1200 км/ч.

" Такъв тип планове са от значително значение за град като нашия ", разяснява пред Bloomberg Фабиен Тибу, бизнесмен от Лимож, чието население от две десетилетия насам не може да надвиши 135 хиляди души. Докато държавното управление на Еманюел Макрон стяга коланите и лимитира обществените разноски, градове като Лимож се пробват да се нареждат като горещи точки за новаторски планове, а Hyperloop технологията е съвършена опция. " Тук нямаме нищо – това би довело компании, работни места, туризъм ", счита Тибу.

Канадски стартъп на френска земя

След като Mъск се отдръпна от концепцията Hyperloop, тя бързо беше поета от студенти, инженери и бизнесмени и сътвори огромни играчи като Hyperloop Transportation Technologies (HTT) и Hyperloop One, в която присъединяване има притежателят на самолетната компания Virgin Ричард Брансън. Най-новото име измежду състезателите е канадският стартъп TransPod, който възнамерява до края на идната година да построи първообраз на капсулата в Лимож.

[TransPod]

Зад опцията започващата компания от Торонто да стъпи на френска земя стои натискът на бизнесмени като Фабиен Тибу и съдействието на администрацията, написа Bloomberg. В момента TransPod се пробва да набере средства за построяването на трикилометрово тестово трасе и проучвателен център с 15 чиновници по линията на държавни и европейски планове. Според кмета на Лижон Емил Рожер Ломберти стартъпът първо би трябвало да откри вложители, след което градът може да обезпечи спомагателен капитал.

" Всеки Hyperloop план ще е нуждае от държавна поддръжка ", разяснява пред изданието Серхий Ярусиевич, професор по инженерни науки в Университета във Ватерло, Канада. Според Ярусиевич технологията не е от толкоз огромно значение, колкото финансирането за земя, инфраструктура и R&D. Досега TransPod получава само административна помощ от Лижон, само че от града са разрешили стартъпът да употребява старите релсови линии за проби.

" Нашата версия е по-скромна, само че в това време по-евтина и контролирана ", разяснява пред Bloomberg изпълнителният шеф на TransPod Себастиен Жондрон. Канадският стартъп заменя въздушната възглавница от концепцията на Мъск с магнитно задвижване и електрифицирани релси, като в това време употребява към този момент съществуваща технология от авиацията и херметичните кабини. Според Жондрон системата на ТransPod коства по-малко от тази на опериращите високоскоростни влакове.

Иновацията стига и на 250 км северно от Лимож - в Орлеан, общината се обръща към бизнесмена Емюрик Глез, който работи по сходна технология. По-големият Тулуза пък се готви да бъде хазаин на HTT, която желае да организира един от опитите си на територията на френския град. Инсталацията на тестово трасе с дължина един километър в покрайнините на града ще е третата сходна в света и първата в Европа. " Франция е една от най-хубавите европейски страни, щом става въпрос за поддръжка на стартъпи и иновация ", разяснява пред изданието съоснователят на HTT Дирк Алборн.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР